RSS

Szamósza
2006. szeptember 28.


SZAMÓSZA

Ha egyszer valaki megízlel egy jól elkészített szamószát, akkor biztosan megérti, hogy miért ez az étel az összes indiai csemege közül a legnépszerűbb. Az elkészítésének sokféle variációja közül most közlünk egyet.

(kb. 20 szamószához)

1/2 kg liszt 4 evőkanál

ghí

joghurt

a töltelékhez:

1 kisebb fej karfiol

1/2 kiskanál tört koriander

2 dl zöldborsó

1 kiskanál római kömény

2 kis burgonya

1 kiskanál ánizs

2 evőkanál ghí

Először a tölteléket készítjük el: tisztítsuk meg, és vágjuk fel kis kockákra a zöldségeket. Melegítsünk ghít egy edényben, és fedő alatt pároljuk meg benne a zöldségeket. Eközben egy serpenyőben pirítsuk meg szárazon a fűszereket, majd törjük össze. Keverjük az összetört fűszereket a zöldségekhez, és pároljuk puhára. A végén sózzuk meg. A megfőtt zöldséget törjük péppé.

A szamósza elkészítése: a liszttel, a ghível, és a joghurttal és egy kis sóval készítsünk kemény tésztát. Alaposan dolgozzuk össze. Fedjük le egy ruhával és hagyjuk állni egy fél óráig. Ezután gyúrjunk a tésztából 3 cm átmérőjű golyókat, és nyújtsuk ki 12 cm átmérőjű kör nagyságúra. Helyezzünk egy kanál tölteléket a kör közepére, és hajtsuk félbe úgy, hogy egy félhold alakot kapjunk. Vizezzük egy kicsit meg a szélét, és kis csavarásokkal zárjuk le az összeérő részt. Vigyázzunk, hogy jól zárjon, mert különben a sütés alatt kijöhet a töltelék. Ilyen módon az összes szamószát készítsük el, és süssük ki közepesen forró ghíben őket. Akkor jó, ha ropogós és pirosasbarna a tészta.

Másféleképpen: ki lehet sütni sütőben is, de akkor gyúrjunk lágyabb tésztát, és tegyünk bele több ghít.

 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future