RSS

Kitri
2006. szeptember 28.


KITRI

(10 személyre)

Egy ízben Srila Prabhupád azt mondta erről az ételről: "Egy tál kitri és egy kis joghurt egy szegény ember és egy király számára is tökéletesen kiadós lakoma."

2 dl rizs

4 evőkanál ghí

2 dl feles sárgaborsó

2 kiskanál római kömény

12 dl víz

1 kiskanál mustármag

2 kiskanál kurkuma

1/2 kiskanál asafoetida

1 kis fej karfiol

1 csípős füzérpaprika

3 közepes nagyságú

2 kiskanál friss gyömbér

paradicsom

3 kiskanál citromlé

2 közepes nagyságú

vajszeletek a felszolgáláshoz

burgonya

Öntsük a vizet és a sót egy edénybe és forraljuk fel. Ezután a megmosott sárgaborsót és a kurkumát tegyük a forrásban levő vízbe. Főzzük meg a borsót félig (kb. 15-20 perc), majd az alaposan megmosott rizst is tegyük fel főni a dahllal együtt. Ezután a lángot vegyük le nagyon kicsire, és tegyünk a tűz fölé elosztót, így főzzük további 20 percig.

Ezalatt mossuk meg és vágjuk kis darabokra a zöldségeket. Egy serpenyőben melegítsük fel a ghít, és pirítsuk meg benne a fűszereket a következő sorrendben, friss gyömbér, erős paprika, római kömény, asafoetida és mustármag. Ha a mustármag pattog, tegyük hozzá a felvágott burgonyát, a virágaira szedett karfiolt, és 4-5 percig pirítsuk a zöldségeket. Ezután tegyük bele a felvágott paradicsomot is, és pároljuk addig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ezután tegyük ezeket a zöldségeket a dahlhoz és a rizshez, mely félig puha. Nagyon óvatosan keverjük össze a tetejét a zöldségekkel, és pároljuk, amíg a rizs meg nem fő teljesen.

Amikor kész, vegyük le a tűzről, és vajszeletekkel szolgáljuk fel. Ha van, díszítsük petrezselyemzölddel.

 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future