RSS

Csapati
2006. szeptember 28.


CSAPATI (INDIA KENYERE)

A csapati Indiában milliók mindennapos étele. Az elkészítése némi ügyességet kíván. Sütéséhez nyílt láng szükséges.

(kb. 25 csapatihoz)

1/2 kg liszt

só, tetszés szerint

langyos víz

vaj, a csapati kenéséhez

Keverjük a liszthez a sót, és a langyos vízzel gyúrjunk lágy tésztát. Dolgozzuk el a tésztát nagyon alaposan, és hagyjuk pihenni egy ruha alatt egy óra hosszáig. Amikor letelt az idő, gyúrjunk a tésztából 3 cm átmérőjű golyókat. Helyezzük a golyókat egy gyúródeszkára, és a két tenyerünkkel lapítsuk össze, majd mindkét felét lisztezzük be. Nyújtsuk ki a golyókat 15 cm átmérőjű lappá, és lisztezzük be a tetejét. Készítsünk egyszerre a leírt módon 10-15 lapot. (Sokkal többet nem érdemes, mert kiszárad a tészta.)

Gyújtsuk meg a tűzhely két egymás melletti lángját, és az egyikre helyezzünk egy palacsintasütőt. Tegyünk egy tésztalapot a palacsintasütőbe, és kis lángon süssük meg mindkét oldalát. Amikor kezd színesedni, és apró hólyagocskák keletkeznek a felületén, akkor fogjuk meg nagyon óvatosan egy tortafogóval vagy más erre alkalmas eszközzel (vigyázzunk arra, hogy ki ne szúrjuk a tésztát), és tartsuk nyílt lángba. A csapati azonnal fel fog fújódni, ekkor fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük meg. Vigyázzunk, el ne égessük!

Az elkészült csapati tetejét kenjük be vajjal, és helyezzük egy lefedett edénybe, hogy ki ne hűljön. Az egymás után következő csapatikat helyezzük mindig az utóbbi tetejére.

A következő hibák miatt nem fújódik fel a csapati: Ha a tészta túl kemény, ha nem hagytuk állni, nagyon kiszárítottuk a sütéskor, valahol kiégettük, és ha a nyújtáskor ragad.

 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future