RSS

Józan ésszel
2006. augusztus 11.


Az emberi lét legnagyobb értéke az a magasrendű intelligencia, amelynek segítségével megérthetjük az élet célját, az Abszolút Igazságot. A valóság tökéletes megismerését azonban igencsak hátráltatja, ha elisszuk az eszünket. Márpedig az alkohol szerte a világon rendületlenül szedi az áldozatait, hazánkban pedig különösen nagy számban hajtja igájába az embereket.

Bár a részeg emberektől a legtöbben viszolygunk, az ivás mégis elfogadott, sőt bizonyos helyzetekben elvárt viselkedés a társadalmunkban. Koccintgatunk esküvőn, temetésen, bulin, családi és munkahelyi összejöveteleken. Egy magyar ember átlagosan évi 73 liter sört, 30 liter bort és 6 liter égetett szeszt önt le a torkán. Kinőttük a százliteres hordót, és ezzel a teljesítménnyel másodikak vagyunk az európai szégyenlistán.

Bármilyen hihetetlenül hangzik is, tízmillió lakosú hazánkban az alkoholisták száma eléri az egymilliót, és még mindig növekszik. Alkoholistának azok tekinthetők, akik nap mint nap isznak, és függő viszonyban állnak az alkohollal, testileg és szellemileg egyaránt. Ezenfelül számolnunk kell egy másik egymillió súlyos ivóval (vagy úgynevezett "problémaivóval"), akik hetente többször felöntenek a garatra. Az alkohol azonban e kétmillió emberen túl, a mérsékeltebb ivók körében is jócskán okoz gondot. Az országban minden családot érint valamilyen módon az alkoholprobléma. A legális drogként működő szeszes italok - társadalmi elfogadottságuk leple alatt - több konfliktust eredményeznek, mint az összes többi kábítószerfajta együttvéve.

Az alattomos stratégia

A szeszes italok különféle mennyiségben tartalmaznak etil-alkoholt, ami rendkívül erős méreg. A lenyelt alkohol a belekből felszívódva kerül a vérkeringésbe, majd a testfolyadékokba, és így az agyba is. Kis mennyiségű alkohol a vidámság és felszabadultság hamis érzetét kelti - és éppen ez a röpke érzés a ravasz folyadék csapdája, amellyel foglyul ejti fogyasztóit. Az agyra gyakorolt hatása miatt azonban összekuszálja a gondolatokat és rontja a mozgáskoordinációs készséget. További poharak hatása az ittas állapot, amely akadozó beszéddel, egyensúlyvesztéssel, kettős látással jár, s e tünetekhez gyakran rosszullét és hányinger társul. A vér alkoholtartalmának további növekedése légzési nehézségeket és eszméletvesztést okoz (szélsőséges esetben légzésbénulás vagy keringési zavar következtében olykor halált is eredményez). A berúgást követő másnaposság tünetei pedig a különféle fájdalmak, a gyengeség és a szédülés.

A rövidtávú mámor ideiglenesen feledteti az emberrel a meg nem oldott problémáit. Mindeközben azonban észrevétlenül újra és újra vágyódni kezd a bódultság felelősségmentes állapota után, így az alkalmi iszogatás könnyen szenvedélybetegségbe csap át. Az erős italozás pedig már sokféle testi rendellenességhez vezet, például krónikus gyulladást okozhat a gyomorban. Az alkohol 90%-át a májnak kell lebontania, ez azonban hosszú távon végzetes hatást gyakorol e szervünkre, amely így fokozatosan képtelenné válik arra, hogy ellássa funkcióját. A folyékony méreg károsítja az emésztő- és a keringési rendszert, a tüdőket, a vesét, a hasnyálmirigyet és az idegrendszert is. Alvászavarokat és visszafordíthatatlan agykárosodást okoz. A gyakori étvágytalanság hiánybetegséget okozhat, és csökkenti a szervezet védekezőképességét a betegségekkel és fertőzésekkel szemben.

A rendszeresen italozó alkoholistáknál kialakul a fizikai függőség, amikor a sejtekbe olyan mértékben beépül az alkohol, hogy enélkül már nem képesek funkcionálni. Az ilyen emberek fizikailag leépülnek és antiszociálissá válnak. Ha nem jutnak alkoholhoz, elvonási tünetek jelentkeznek rajtuk: rosszullét, idegesség és remegés, majd görcsök, hányás és hallucinációk. A függőség végső stádiumában üldözési mánia, teljes emlékezetvesztés és elbutulás lép fel. Legsúlyosabb a delírium tremens állapota, amely komoly tudatzavarral és a keringés összeomlásával jár, s az esetek egy részében halálos kimenetelű.

A psziché eltorzulása

Talán a testi roncsolásnál is borzalmasabb, amit az alkohol az ember elméjével tesz. Legjelentősebb hatását a központi idegrendszerben fejti ki, gátolja az idegrendszeri folyamatokat. Az alkohol áldozatának önfegyelme és lelkiismereti kontrollja elvész, helyzetfelismerő képessége, szellemi és fizikai cselekvőképessége megromlik. Az ital feszültségoldó hatása eleinte barátságos viselkedést idéz elő, amely váratlanul kötözködő, agresszív viselkedésbe csaphat át.

Hol van már az Abszolút Igazság megértése! Örülhetünk, ha az illető saját lábán kitalál az ajtón. Könnyű megérteni, miért ellenzik a védikus írások az alkoholos italok fogyasztását. Az alkohol az az üzemanyag, amely éppen ellentétes irányba viszi az embert, mint amerre mennie kellene. Az agy és az idegrendszer fokozatos elpusztításával legemberibb tulajdonságunktól foszt meg minket: az elmélyült gondolkodás képességétől, attól a lehetőségtől, hogy megértsük az élet célját, és afelé haladjunk.

Kijózanító adatok

* Az alkoholbetegek kezelése évente 60 milliárd forintba kerül.

* A máj- és hasnyálmirigy-betegségek, a szív- és érrendszeri rendellenességek, valamint az idegrendszeri problémák többsége visszavezethető a rendszeres szeszfogyasztásra.

* Évente hét-nyolcezer ember hal meg hazánkban májbetegségben, s ezek hatvan-nyolcvan százalékát az alkoholfogyasztás idézi elő.

* Az alkoholos májzsugorban elhunytak aránya folyamatosan nő Magyarországon. Arányait tekintve háromszor annyi ember hal meg e betegségben nálunk, mint a nyugat-európai országokban. Ezzel a teljesítménnyel világelsők vagyunk.

Mellékhatások: a társadalmi problémák

* Megdöbbentőek a tinédzserekre vonatkozó adatok. A középiskola második osztályában a diákok kilencvenöt százaléka ivott már valamilyen szeszes italt, a fiúk 72,3, a lányok 65,7 százaléka volt már bevallottan részeg. Az italozás korhatára fokozatosan csökken.

* Az alkohol által okozott anyagi és nem anyagi veszteségek: termeléskiesés (a másnaposság miatt elveszett munkanapok); alkoholmérgezés; kórházi kezelések; a rossz mintákat tanuló gyermekek; családon belüli tettlegesség; válások; közlekedési balesetek; erőszakos bűncselekmények; korai halálesetek; öngyilkosságok; gyilkosságok.

* Nem jó üzlet az államnak. A hazai alkoholforgalomból az állam évente 150 milliárd forintot profitál. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint azonban az alkoholproblémák által okozott kár összességében 700 milliárd forintjába kerül a magyar államnak!

* Több mint húszezer bűncselekményt követnek el évente alkohol befolyása alatt. Minden harmadik erőszakos bűncselekmény hátterében "az ördög itala" áll.

*Az öngyilkossági kísérletetek 25%-ában szerepet játszik az alkohol.

* Minden évben harmincezer ember életét követelik hazánkban az alkohollal összefüggő betegségek és balesetek.

 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future