RSS

Csalsz Darwin!
2006. augusztus 09.


Részt vettem a március 29-én, a Pécsi Tudományegyetemen megtartott "Csalsz Darwin" című előadáson. Szeretnék egy rövid cikket írni erről az Univ Pécsbe - az egyetem lapjába -, de sajnos nem tudom pontosan az előadás után tartott ételkóstolón szereplő ételek neveit. Nagy segítség lenne, és nagyon megköszönném, ha elküldenék ezt nekem.

Tisztelettel

M. É.

Tisztelt M.E.!

Ezúton tájékoztatjuk a március 29-i előadás utáni ételkóstolón szereplő fogások létrejöttének módjáról és az ételek nevéről.

Néhány évmilliárddal ezelőtt elhelyeztünk egymáshoz közel különféle zöldségeket, búzát, tejet, fűszereket, és néhány kiló narancsot.

Pár millió évvel ezelőtt azt láttuk, hogy a zöldségek szabályos alakzatokra darabolták magukat, a búza lisztté és búzadarává őrölte le magát, a fűszerek pedig létrehoztak egy ideális fűszerkeveréket. A tej vajjá köpülődött, majd magas hőmérsékleten megtisztult, és ezen az olvasztott zsiradékon megpirította magát a fűszerkeverék.

Párszázezer éve azt tapasztaltuk, hogy a karfiol szétbontotta magát, a karfiolrózsák pedig sárgaborsólisztben meghenteregve bundát vontak maguk köré. A paradicsomok szétpaszírozták, majd csípősre és édesre ízesítették egymást. A tej forrongni kezdett, citromlével vegyült, majd gézzel leszűrve házisajttá formálta magát.

A liszt vízzel gyurmálódott egybe, összesózta magát és kerek lepényekké alakult, amelyek hogy hogy nem, kisültek. A narancs - a véletlenek hihetetlenül szerencsés összjátékaként - belefacsaródott a tejből kiválasztódott savóba, és poharakba töltült.

Nem sokkal az előadás előtt csodálkozva vettük észre, hogy az alapanyagok kavargása eredményeképpen az idők során rendezett kis tálcák jöttek létre, amelyeken az ételek szabályos sorrendben foglaltak helyet. Az alábbi végtermékeket sikerült beazonosítanunk:

Sajtos főtt szabdzsi (főzelékféle)

Paradicsomcsatni (csípős édes mártás)

Karfiolpakora (rántott karfiol)

Puri (lepénykenyér)

Halava (darapuding)

Savós narancsos limonádé

Esküszünk, hogy az ételek előállításában nem vett részt olyan, az anyagon túli intelligenciával rendelkező lény, mint Mahadzsan dász, a TV-paprika vegetáriánus főzőtanfolyamának szakácsa, sem más, tudatos értelemmel rendelkező lény.

Üdvözlettel:

az előadó





 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future