RSS

Egri csillagok
2006. július 25.


Egri csillagok

A Krisna- hívők jelenléte Egerben, már a 80-as évek végétől tapasztalható volt. Jelenleg 30 fő végez teljes idős szolgálatot az egri központnál, melyhez több száz fős gyülekezet tartozik. A kezdetekről Mahajan Prabhut kérdeztük.

- Kedves Mahajan Prabhu! Mikor, és hogyan kezdődött el az egri prédikálás?

- 1989 elején, egy nagy sikerű főiskolai programot tartottunk, az egész magyar yatra részvételével. (ez akkor 16 bhaktát jelentett). A fesztivál előtt 3 plakátot tettünk ki, de így is eljött 120 ember. Ezt követően bevonultam katonának, de a leszerelésem után is Egerben maradtam. 1990 januárjától kisebb baráti társaságokban kezdtünk el beszélgetni a Krisna-tudatról, majd májusban egy nagy, nyilvános "Bhakti-yoga Klubbot" hirdettünk meg.

- Ebben is segített Neked a többi bhakta?

- A fővárosi bhakták részvételére számítottam, de amikor kiderült, hogy nem jönnek el, haza akartam küldeni a vendégeket? ám végül mégis megtartottam nekik a programot.

- A fesztiválokon kívül volt-e más lehetőség találkozni egymással?

- Igen, én személyesen az érdeklődők rendelkezésére álltam, majd később bh. Lacival összeköltözve, egy magánlakásba vártuk a vendégeket. Az év folyamán először kéthetente majd minden vasárnap tartottunk programokat.

- Voltak más megnyilvánulási formái is a jelenléteteknek?

- Megjelentek az első, helyi Krisna-hívőkről szóló cikkek az újságban, rendszeresen osztottunk szórólapokat és tartottunk fesztiválokat, majd beindult a könyvosztás is. Lassan közszereplőkké, a város részeivé váltunk. 

- Milyen volt az első magyarországi Nama-hatta, az egri gyülekezet?

- Koruk szerint a 25-30 évesek, és a középkorosztály képviseltette magát. 1990-ben már Egerben is volt könyvosztó marathon, köztük a 70 éves, Etka-jóga oktató nénivel az élen. A belvárosban felállítottunk egy asztalt, kitettük a könyveket, és közben egyfolytában szólt a magnó. (az egyik ilyen "bázis" a főutcai lottózó mellett volt, ahonnan gyakran kiszóltak a szerencsejátékosok, hogy vegyük halkabbra a magnót, mert így nem tudják a számokat kombinálni?)

Az év végi, majd a januári fesztiválra már Srila Sivarama Maharaja egyházvezető is ellátogatott Egerbe. Az Ifjúsági Házban megtartott program teltházas volt, és nagyon nagy sikert aratott. (pl. ekkor csatlakozott Vrajesvari és Indhuleka matajik is.)

A rendszeres, és egyre nagyobb számú érdeklődők miatt Indhuleka felajánlotta az egyik üresen álló házát, a programok megtartására. Ez lett a híres "üvegtemplom".

- Csak egriek jártak, vagy a környező vidékekről is?

- Miután létrejött egy erős, 10 főből álló "mag", Egeren kívül elkezdtünk programokat szervezni Gyöngyösön, Ózdon, Salgótarjánba is. Ezeken kívül többször meghívtak minket kis falvakba is, egy-egy lakásba, házba. A vasárnapi programokra 25-30 vendég járt, de a nagy létszámnövekedést a Művelődési Házban megtartott országos fesztiválturné jelentette.

1991-ben már nem kellett Budapestre utazni a helyieknek, hogy egy vaisnava ünnepet megtarthassanak. Ettől az évtől, az országban már két helyen ünnepeltük meg a Janmastamit (az Úr Krisna megjelenési napja). Ezen az ünnepen már Candradoya Prabhu is főzött, több mint 100-féle ételt készítettünk. Másnap is sokan írtak felajánlást Srila Prabhupada születésnapja alkalmából, köszönetük jeléül.

Ezt követően - látva, hogy elindult, majd fejlődni kezdett az egri gyülekezet - Baladeva prabhuval más városokba kezdtünk el prédikálni, a vezetést pedig Vaikuntha prabhu vette át.

- Minden egri nevében szeretnénk megköszönni ezt az úttörő munkát, és további boldog Krisna-tudatos életet kívánni Neked, és családodnak!

   

Eger örökre beírta magát a történelembe, az 1552. évi események miatt. A város, és a Felvidék kapujának nevezett erődítmény, a hősiesség jelképei lettek. Tinódi szerint 1935 várvédő volt kénytelen szembeszállni a 80.000 főt kitevő, egyesült török sereggel.

Az egri Krisna-hívők is nap, mint nap (még kisebb létszámmal) vívják meg a maguk harcát; ha nem is az oszmán hódítók, de a materializmus, az ateizmus ellen mindenképpen.

Rövid összefoglalónk a helyi egyházközösség elmúlt évi munkáit és eredményeit mutatja be.

Templomi programok

 • Nyilvános programjainkat vasárnaponként, 15 órai kezdettel tartjuk, a Széchenyi u. 64. sz. alatti templomunkba. Óránkénti felosztásban kapcsolódhatnak be az érdeklődők a programokba, mely tradicionális hangszerekkel kísért zenével (bhajan) kezdődik, egy filozófiai témájú leckével, majd tánccal (kirtana) folytatódik, és amely szeretetlakomával zárul.

 • Az egri központ nevéhez kapcsolódik, az évente megrendezett Lépni kell! címet viselő zarándoklat. A két-három hónapon át tartó, gyalogos zarándoklat során a hívők (bhakták) eljuttatják az érintett települések polgármestereihez és lakosaihoz a program üzenetét hordozó kiadványokat, amelyek az alkohol- és kábítószer-fogyasztás, az állatok mészárlása és az abortusz ellen emelnek szót.
 • Minden év decemberében - a fővároson kívül - Eger a házigazdája a Gíta Jayanti ünnepségnek. Ekkor, a Bhagavad-gíta verseinek közös felolvasásával emlékezünk az Úr Krisna üzenetére.
 • Az egri lakosok gyakran tapasztalhatják a zenés, táncos felvonulásunkat (harinama), melyet vidámnak és felszabadítónak tartják. A jó idő beálltával ezek száma is megnő.

Egyéb programok

 • Védikus Kör címmel rendszeres előadássorozatot szerveztünk az egri Eszterházy Károly Főiskolán. Az elmúlt hét év során, kb. 7000 hallgatónak sikerült bemutatni az indiai kultúra, tudomány egy-egy szeletét.
 • Egyre gyakrabban, és egyre több oktatási intézmény hív meg minket előadást tartani.
 • A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság fogdájában az elítéltek között akadtak olyan személyek, aki igénylik egyházunk képviselőjének rendszeres látogatását. Ezt az igényt is kielégítettük az elmúlt években.
 • Az egri központ fennállásának 15 éves évfordulója alkalmából, nagyszabású közéleti díszvacsorát szerveztünk.
 • A Vöröskereszt felhívására több alkalommal szerveztünk véradást. A (z egészséges életmódunk miatt) tiszta vérünkre nagy igényt tart a betegellátás.
 • A szeptemberi iskolakezdéshez kapcsolódva rendezik meg Egerben a "Tiszta élvezet" nevet viselő drogellenes és ifjusági napot. Már hagyománynak számít, hogy a rendezvényen - egyedüli egyházként - mi is képviseltetjük magunkat. A könyvbemutatón, a személyes tanácsadáson és az arcfestésen/hennán kívül a 4-500 adagos ingyenes ételkóstoló is nagy sikert arat a fiatalok körében.
 • Elmaradhatatlan szereplői vagyunk az Eger Ünnepe rendezvénysorozatnak. A helyi civil szervezetek többnapos fesztiválján, több ezer adag ingyenes ételkóstolót szoktunk kiosztani.

Társadalmi kapcsolatok

Közösségünk aktív társadalmi kapcsolatot tart a megye főbb közéleti személyiségeivel, a politika, az egyház, a közigazgatás, a média, valamint a tudomány területeinek képviselőivel.

Drogprevenció

A gyermek és ifjúság számára megelőző, egészségfejlesztő, felvilágosító programok szervezését tűzi ki célul, a mentális és szenvedélybetegségek megelőzése érdekében. Ezen célokat, az alábbi tevékenységekkel valósítjuk meg: prevenció; rendezvények és kiállítások szervezése; alacsony küszöbű, pszichoszociális szolgáltatások; ártalomcsökkentés; önsegítő csoportok létrehozása; kortárs segítő hálózat fenntartása, szakmai érdekképviselet, érdekérvényesítés; lelkisegély-nyújtás; tanácsadás, konzultáció; deviáns (depresszió, magatartászavarok, öngyilkosság, grafiti, stb.) viselkedésű emberek kezelése, a társadalom valamennyi tagja számára; művészetterápia: zene, mozgás-, és tánc; alternatív terápiák; közbiztonság-védelem (pl. bűnözők társadalmi rehabilitációja); hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése, stb.

Médiaszereplések

Az egri közösség rendszeresen megjelenik a helyi médiumokban. Országos viszonylatban a fővárosi és a Somogy megyei szereplések mellett, itt jelenik meg a legtöbb cikk, hír a Krisna-tudatról.

Kiemelt témák között szerepeltek Caitanya Prabhu (templomvezető), a cunami által sújtott dél-indiai térségben végzett tevékenysége, ill. az érte kapott belügyminiszteri kitüntetés; több egri bhakta esküvője, ételosztások, Lépni kell! zarándoklat, véradás stb.

Hogy NE az éhség legyen az Úr?!

1999-ben jött létre az Ételt az Életért Alapítvány Egri Irodája, mely azóta számos rendszeres, és ad-hoc jellegű akciót valósított meg. Az alapítvány, az Egri Civil Kerekasztal (a város civil szervezeteinek vezető tanácsának) Szociális és Karitatív Bizottságának, valamint a Megyei Civil Koordinációs Bizottság tagja. Kiemelkedő együttműködést valósítottunk meg a szociális szférában működő, más civil szervezetekkel. Tevékenységeinket önkormányzati támogatásokkal valósítjuk meg.

Ételt az Életért Szegényélelmezési Program

 • Heti egy alkalommal, 100 adag meleg ételt és kenyeret osztunk ki az egri rászorulók részére. Emellett, a hideg hónapokban a miskolci hajléktalan ellátásban is részt veszünk.
 • Évente mintegy 7-8000 tál meleg ételt, és több ezer élelmiszercsomagot osztunk ki.
 • Alapítványunk hatóköre a megyén kívülre is kiterjed. Önkénteseink aktívan részt vesznek a katasztrófa (pl. árvizek, vagy szökőár által) sújtotta területek lakóinak megsegítésében.
 • Gyakorta szervezünk ruhagyűjtést, és -osztást.
 • Már hagyománynak számít, hogy minden évben 100 hátrányos helyzetű gyermeket, és családját vendégelünk meg december végén. A karácsonyi program során édességeket, ajándékokat és egy gyerekprogramot kapnak tőlünk a gyerekek. (Hasonló akciót szervezünk minden nagyobb családi ünnepen)
 • Rendszeresen támogatunk olyan nyári táborokat, melyeknek résztvevői alacsony jövedelmű családok gyermekei.
 • 2002-ben Jótékonysági Hangversenyt szerveztünk, melynek bevételét a gyermeknapon használtuk fel.

Az egyház helyi elismertségét jelzi az az APEH statisztika, mely szerint Budapest után, Egerben ajánlják fel a legtöbben személyi jövedelemadójuk 1%-át, a Krisna-egyháznak.

A legfontosabb tevékenységünk

A legfontosabb tevékenységünk a Krisna- tudat gyakorlása és terjesztése. Az életünket szeretnénk istenszeretetben élni, s szeretnénk ezt másoknak is megtanítani. Az ősi védikus szentírásokat tanulmányozva és Krisna szent neveit énekelve arra törekszünk, hogy megismerjük lelki önmagunkat és Krisna tiszta szívű szolgáivá váljunk. Lelki tanítómesterünk, Srila Prabhupada vágyát teljesítve azon dolgozunk, hogy ezt a tudást másoknak is átadjuk.

(Akikre büszkék vagyunk, mert Egerből "startoltak": Isvara Krisna, Damodara, Candradoya, Avadhuta Raya, Gopi Krisna, Sundara Gopala, Prabhakar, Nityananda Prabhuk; Vrajesvari, Dharmista, Krisna Mayi, Syama, Astha Saki lila, Syama Vallabha, Soumya, Kunja Bihari, Anjavati, Cintamani Matajik.)

Prana Vallabha das

 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future