RSS

Sri Lanka-i beszámoló 6, 2004. január 21.
2007. február 02.


(A katasztrófa helyszínéről érkező, frissen közzétett beszámolók angol billentyűzeten íródtak, ezért nem tartalmaznak ékezeteket.
Köszönjük megértésüket.)


Trinkomaleeban az élet a megszokott mederben zajlik. Nem mondom, hogy mintha mi sem törtent volna, az itt elok biztosan érzik a változást; de a kívülálló számára a tragédiának nem sok jele van. (Foleg, ha nem megy le a tengerpartra.) Mindenki végzi a dolgát, a cunami pedig kezd a múlt része lenni.

 Tinédzser fiatalok bicajoztak velem szemben. Amikor megláttak, elkezdtek kiabálni: "Cunami is coming back! Cunami is coming back!" És nagyon jól szórakoztak, mintha az évszazad viccét dobták volna.

Azért ez csak ritka kivétel, az emberek nagy többségében szomorúságot vált ki a téma. Megkérdezik, honnan jöttem és mit csinálok itt. Amikor elmondom, hogy a magyarok pénzt küldtek, és én most ételt osztok ebbol a pénzbol a szerencsétlenül jártaknak, akkor mindig az elismerés hangján szólnak. Biztosan jóleso érzés, hogy olyan távolról is foglalkoznak az életükkel. (Vannak aztán, akik nem is tudják hol van Magyarország. Többen kérdezték már, hogy a mi országunkban is volt most cunami?)

Ez az országrész foleg tamilok által lakott. Innen már nincsenek messze a szakadár Tamil Tigrisek. A kormány rengeteg katonát vezényelt a környékre. Minden keresztezodésben 3-4-5 katona áll, 10 kilométerenként bunkerral megerosített ellenorzo pontok vannak, a falvak között állandóan jároröznek, és minden táborra külön is vigyáznak. A sok terepszínu egyenruha láttán olyan érzésem van, mintha valami valószerutlen dzsungelháború elokészületeit látnám. 

Kannan, a szakács Jaffnából származik, ami a sziget legészakibb csücskén fekszik. Kérdeztem, laknak-e ott szingalézek.

- Nem - volt a válasz - csak tamilok és muszlimok. A tamilok nagyobbrészt hinduk, a szingalézek buddhisták, és bár nyilvánvaló, hogy a muszlimok is vagy szingalezek, vagy tamilok kell, hogy legyenek, ez számukra külön kategória.

Én a "hindu" vagyok. A nem tamil hindu. Egyszer az egyik riksás kérdezte, hogy mi a vallásom? Mondtam, hogy Hare Krsna Hare Ram. (Itt így ismerik.) Szóval hindu? Na o meg keresztény. Mondtam: az is jó.
Érdekes egy indiai riksás, akit Johnnak hívnak. (Mint egy európai, aki "hindu" és Caitanyának hívják...)

Aztán elkezdte dícsérni európát és Magyarországot, hogy ott minden milyen szép és milyen jó, és itt Lankán meg minden milyen rossz, és milyen jó lenne Magyarországon élni. És akkor eszembe jutott, honnan ismerem a Sri Lankaiakat: a belföldi hírekbol, amikor arról tudósítottak, hogy melyik határon mennyi srilankai illegális bevándorlót fogtak.


Trinkomali, 2004.01.21.
 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future