RSS

Sri Lanka-i beszámoló 1, 2004. január 13.
2007. február 02.(A katasztrófa helyszínéről érkező, frissen közzétett beszámolók angol billentyűzeten íródtak, ezért nem tartalmaznak ékezeteket.
Köszönjük megértésüket.)


Vasárnap este átmentem az Orient szállóba. A magyar sajtót kerestem, és meg is találtam. Beültünk egy vízre az étterembe. Laci és Mark a TV2-tol, Szilvi a Club-radiótól, András az Index.hu-tól, és Feri a Baptista segélyszolgálattól és két helyi segitojük. Egy árvaházba készültek, ott akartak forgatni, kértem, hogy had menjek velük.

Sötét volt, mire megérkeztünk. A gyerekek éppen befejezték a vacsorát. Úgy köszöntek: sziasztok. De kórusban! Vagy 300 gyerek él itt, de lehet, hogy több. Benéztunk egy szobába. Igazából nyitott helyiség 1.70 magas fallal, fölötte hullámpala, dorozmás betonpadló. Gépállomáson javítómuhelynek is nézhetnénk, ha nem lennének kétoldalt hosszú sorban emeletes vaságyak. De legalább rend van.

A fürdo egy kicsit keményebb. Szaknyelven ezt úgy mondják: durván lepattant. A konyha, az viszont barbár. Ugyanaz a kopott beton padló és beton pult. A falon domborfelirat hirdeti, hogy ezt valamikor a Rotary-club építette,(birtokolta?). Nagy aluminium edények, köztük macskák szaladgálnak. Azzal bíztatom magam, hogy az egerek ellen vannak itt. Csak a kutyát nem értem. Lehet, hogy o meg a macskak ellen van itt? De miért szagolgat bele a fazekakba?

Amúgy meg nagyon büdös van. De errol nem ejtünk szót egymás között. (Ha valaki kiváncsi rá, hogy mirol irkálok itt, nézze meg a TV2 Aktív címu musorát a hétvégén.)

Ami viszont fontos, hogy a gyerekek vidámak voltak. Ha a körülmények nem is, valószínu a bánásmód emberséges, sot - ha levonhatok komoly következtetést egy 120 perces látogatás után - szeretetteljes.

Ismét komoly tapasztalatot szereztem arról, mi az igazi tartalma a "Nehéz az élet" címu bölcseletnek. Itt egy kicsit átértékelodik a nehézrol alkotott felfogásom. És ez még nem a cunami. Ez most csak egy sima, békebeli árvaház.

Hétfon délelott is árvaházban jártam. Az ISKCON muködtet egyet, úgy hívjak Gokulam. Itt csak kb. 80 gyerek él, sokkal jobb körülmények között. Persze ez sem egy Orient hotel, de tiszta a konyha, és nincsenek 60 ágyas szobák. Az oktatás viszont nagyon szerény körülmények között zajlik. Legalább európai szemmel nézve. Itt persze sokszor már az is luxus, hogy van rendes oktatás.

Egy nagyobbacska terem nagy paravánokkal van felosztva "osztálytermekre".A paraván egyik oldalán matek óra van a hatodikosoknak, a másik oldalon olvasás az ötödikeseknek. A mellettük levo "teremben" 2 hetedikes tanul biológiát, aztán nyolcadikos nagylányok valami mást. (Fölso tagozatban a lányok és a fiúk külön osztályba járnak.)

Ha vissza térek Magyarországra, azt hiszem otthon is több gondot fordítok az árva gyerekekre. Eddig is szerveztünk programokat gyermekotthonban élo gyerekeknek, de a két látogatás élménye most azt mondatja, hogy van mit tenni a gyerekekért.
Hetfo delutan Mahakarta prabhu, az itteni templom vezetoje, a felesege, aki az arvahaz vezetoje, es jomagam, aki nem vezetek semmit, elmentunk a hindu szervezetek osszejovetelere. Az osszejovetel a "hindu-ugyi" miniszter (ezt nem tudom, hivatalosan hogy mondjak) irodajaban volt.

Eloszor a miniszter ur titkarjanak az irodajaban gyulekeztunk. Aztan, mikor mar vagy huszan voltunk, megkertek minket, hogy a mobil telefonjainkat hagyjuk az irodaban az asztalon. A fenykepezo gepemet is "elkoboztak". Mielott elindultunk nagyon komoly motozasba kezdtek. Epp a zsebeimet kezdtek forgatni, mikor a titkar eszre vett, azonnal leallitotta a biztonsagi embert, kezen fogott, es bocsanatot kert az eljaras miatt. Mondtam, hogy semmi gond.

Tudni kell, hogy Sri Lanka nem a legbekesebb orszag a vilagon. Ket fo nepcsoport lakja: a tobbsegi szingalez, es a kisebbsegi tamil. A szingalezek mind budhistak, es ovek a kormany. A tamilok hinduk -egy kicsit keresztenyek es muzulmanok- es ovek a hindu-ugyi miniszter. A szingalezek delen elnek a tamilok keleten es eszakon. (A helyi tamilok azt mondjak, delen 4-5 ezer ember halt meg, keleten 25 ezer, a kormany megis a deli orszagresz segelyezeset tamogatja jobban) A ket nepcsoport egyuttelese nem surlodas mentes. (Nem is ertik egymas nyelvet. Olyan kulonbseg van a ket nyelv kozott, mint mondjuk a magyar es az olasz kozott.) Olyannyira nem surlodas mentes, hogy letezik egy Tamil Tigrisek nevu gerilla szervezet -onmeghatarozasuk szerint felszabaditasi mozgalom- ami harcban all a kormannyal. Az utak menten mindenhol katonai ellenorzo pontok vannak. Rendes homokzsakbol epitett bunkerek. Nincs polgarhaboru, mert a nagy tobbseg bekes, de elofordulnak terror akciok, es mas osszetuzesek.

Szoval nem veletlen a motozas.

A nagy targyalo asztal korul vagy 35-en ultunk, az asztalfon a miniszter urral. Mindenki bemutatkozott, es elmondta, hogy kit kepvisel. En is folalltam, es mondtam, hogy Caitanya das vagyok Budapestrol, Magyarorszagrol, es az ISKCON-t kepviselem.
- Ah! Hare Krisna Hare Ram -vidult fel a miniszter.

A gyules a tovabbiakban tamil nyelven zajlott, ugyhogy tobb hozzaszolas a reszemrol nem volt. Viszont filmeztek es fotoztak a riporterek, mert igen erdekes voltam, leven az egyetlen feher hindu a teremben. A gyules vegen odamentunk a miniszter urhoz, ujra bemutatkoztam, kezetfogtunk, kifejeztem egyuterzesunket es segitoszandekunkat, o pedig halajat. tobbet nem beszeltunk, mert meg vagy 5-en vartak ra, meg hezagos angol tudasommal nehez is lett volna melyebb szocial- es vallaspolitikai eszmecseret folytatni.

Kifele menet meg tobben megallitottak, erdeklodve, hogy honnan jottem. Amikor mondtam, hogy Magyarorszagrol, altalaban elegedett es elismero kifejezes jelent meg az arcokon. Itt most Magyarorszagnak nagyon jo hire keletkezett, koszonhetoen az egyuterzesnek es a sok segitsegnek, amit a magyarok nyujtottak a tragedia utan.

 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future