RSS

Krisna tudat a mindennapokban - Úton a tudatosság felé - 13. rész: A koncentráció
2010. január 31.


A jó szokások, a jó társulás és a  rendszeres japázás a koncentrációdnak mindenképpen javulnia kell. A ?mantra? azt jelenti, hogy az elme felszabadítása a hang útján. A hangvibráció az elme koncentrációjának egy módja.

 

A koncentráció egy további jelentése a forma. Épp úgy, ahogy az Úr képviselteti Magát, mint hangvibráció, egy formával is képviselteti Magát.

 

Felmerülhet néhány kifogás, hogy az Úr túl van az anyagi formán. Ez igaz. Az Úr túl van az anyagi hangon, formán és fogalmakon. Ezért reménytelen vállalkozás, hogy az anyagi érzékeinkkel vagy az elménkkel próbáljunk kapcsolatot teremteni az Úrral. Mindazonáltel, ha mindig ez lenne a helyzet, akkor lehetetlen lenne bármilyen ismeretet szerezni Istenről.

 

Szerencsére az Úr különleges elrendezéseket tett, melyek által érzékelhetjük Istent. A megfelelő, odaadó hangulatban végrehajtott tettek segítségével kifejlesztjük a lelki érzékeket és elmét. A japa egy módszer arra, hogy hasznosítsuk a torkunkat, a fülünket és az elménket. Az Úr formáját nézni, mint egy képet vagy egy Murtit egy módszer arra, hogy hasznosítsuk a szemünket.

 

Ezt a két folyamatot lehet ötvözni. Így Krsna nevének éneklése közben nézheted Krsna képét vagy formáját vagy akár magad elé képzelheted Krsnát. A koncentráció könnyű lesz, ha van egy forma.

 

A koncentráció még könnyebb, ha ez a forma vonzó.

A reklámszakértők villogó fényeket, élénk színeket vagy erős lüktető hangokat használnak, hogy megragadják az emberek figyelmét. A mozik azzal vonzák az embereket, hogy csodálatos erejű és karaktarű emberfeletti hősöket mutatnak be. Krsna a legvozóbb forma. Ő, aki tökéletes a szépségben, a tulajdonságokban és a tettekben. Ezért a koncentráció még könnyebbé válik, ha Krsnán meditálsz.

 

Válassz ki egy vonzó képet Krsnáról! Mától fogva kezd úgy a japázást, hogy közben ezt a képet nézed vagy csak először nézd a képet nagy odaadással, aztán kezdj el figyelmesen japázni. Figyeld meg, hogy hogy javul a koncentrációd.

 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future