RSS

Krisna tudat a mindennapokban - Úton a tudatosság felé - 12. rész: Szokások
2009. december 20.


12. Lecke Szokások

Említettük, hogy bizonyos helyek, a test és az elme különféle állapotai sokat szímítanak ahhoz, hogy rögzíthessük az elménket. Most megemlítek még egy dolgot, ami hatással van a testedre és az elmédre.

Az étrend:
Bármi, amit eszünk, az hatással van a testünkre. Ezt mindenki tényként foadja el. Hasonlóképpen, minden, amit eszünk, hatással van az elménkre is.


Ha bizonyos dolgokat megeszünk, betgek lehetünk vagy akár még meg is halhatunk. Ezeket a bizonyos dolgokat  egyáltalán nem ételeknek nevezik. Mérgeknek hívják őket. Mások viszont táplálják a testet. Ezeket nevezik ételeknek. Ezt mindenki tudja. Azonban különféle ételek, habár táplálják a testet, vagy legalábbis nem láthatóan károsítják, hosszú távon különböző hatással bírnak a testre és az elmére. E szempont alapján az ételeket a következő képpen osztályozzuk:

tamasztikus ételek (a tudatlanság kötőerejében): romlott, rothadó, tisztátlan ételek, több alváshoz és illúzióhoz vezetnek (mámorítószerek, alkohol, drogok, dohány), hagyma, fokhagyma, hús. Ezek befedik a lelki aurát.

Ezeknek az ételeknek a fogyasztása lustaságot, dühöt, befedettséget eredményez és végsősoron tönkreteszik a testet és az elmét és egy alacsonyabb léthelyzetbe kényszerítik az embert.

Radzsasztikus ételek (a szenvedély kötőerejében): forró, nagyon fűszeres, túlságosan savanyú, édes vagy sós

Ezek az ételek izgatják a tesete és tettekre és kéjre ösztönöznek.

Szattvikus ételek (a jóság minőségében, kiegyensúlyozottság jellemzi): friss gyümölcsök, zöldségek, gabonák, tej, ghí

Ezek az ételek békességet teremtenek, harmonizálnak a testtel és az elmével, elősegítik a hosszú életet és a lelki fejlődést. Ragyogóvá teszik a lelki aurát.

Amennyiere csak leheteséges a jóság minőségében levő ételeket kell választanunk a lelki élet és a testi egészség kedvéért egyaránt. Ezen kívül nem ajánalatos túl sokat vagy túl keveset enni. Egyszerű, természetes ételeket együnk rendszes időközönként. Igyunk sok vizet, de ne közvetlenül evés előtt vagy után. Mindenki különböző, így az egészsége érdekében bizonyos ételeket előnyben részesít, míg más fajtákat kerülnie kell, minthogy azok legyengítik a szervezetét.

Az étel felajánlása:

Az Írások azt mondják, hogy az az étel, amit nem ajánlottak fel az Úrnak, szenvedést okoz a jövőben, minthogy bűnös:


A bhakták megszabadulnak minden bűntől, mert csak olyan ételt fogyasztanak, amit először felajánlottak áldozat gyanánt. Mások, akik személyes érzéki élvezetükre készítenek ételt, bizony csak bűnt esznek.
(Bg. 3.13)

Amit meg kell tanulnunk az az, hogy nem csak hogy szattvikus ételeket kell fogyasszunk, de el kell ismernünk azt is, minden, beleértve a mi ételünket is, az Úrhoz tartozik, így az engedélyét kérjük.
Úgy ismerhetjük el az Urat, hogy evés előtt ezeket a szattvikus ételeket felajánljuk Neki.

A felajánlás hatásai:
A felajánlott ételt prasadamnak vagyis az Úr kegyének nevezik. Ez a prasadam namcsak mentes a bűntől, mint ahogy azt korábban említettük, hanem lelkileg is potenciális, minthogy odaadásunk médiumán keresztül az Úr elfogadta.

Ha tehát egy magasabb lelki sztenderd és mélyebb lelkiség elérésére törekszünk, akkor szabályozott mennyiségben szattvikus ételeket kell ennünk megértve, hogy ezek abban segítenek, hogy testünk fitt maradjon. Ha a test fitt, akkor a test éber és békés lesz, s így sokkal könnyebben gyakorolhatjuk a lelki életet. 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future