RSS

HH Mahanidhi Swami: Légy egészséges, boldog és jámbor - feküdj le este 10 előtt! - 2.rész
2009. október 28.


A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy este korán le kell feküdnünk (el kell aludnunk este 10 előtt), annak érdekében, hogy alvásunk megfelelő minőségű legyen. Ez biztosítja a megfelelő fizikai regenerációt. Ha együttműködünk szervezetünk biológiai órájával, és hagyjuk, hogy a Természet a saját útját kövesse, frissnek és kipihentnek fogjuk érezni magunkat, amikor felébredünk (hajnal 4 előtt, természetesen!) Ahhoz, hogy a szervezetünk a természettel azonos hullámhosszon működjön, ahhoz, hogy egészségesek, boldogok és jámborak legyünk, elengedhetetlen, hogy este 10 előtt nyugovóra térjünk.

A világi tudósok azt a következtetést vonták le, hogy egy átlag emberi lénynek 8 óra alvásra van naponta szüksége, s a legjobb, ha este 10 és reggel 6 között alszik. Amikor azonban valaki a lelki utat követi, a szattvikus vegetáriánus Krisna-praszádam megszenteli a testét. A Hare Krisna mahá-mantra éneklése és a Krisna iránti odaadás gyakorlása megtisztítja, megbékíti és megnyugtatja az elmét. Noha a legtöbb embernek 8 óra alvásra van szüksége, Krisna bhaktáinak csak napi 6 óra pihenés kell ahhoz, hogy jó egészségi állapotban maradjanak, mert lelki gyakorlataik eredményeképpen nagy fizikai és elmebeli békére, tisztaságra és belső harmóniára tesznek szert.

Emellett természetesen minden őszinte bhakta követni akarja a szentírások és a szentek tanításait, például Ő Isteni Kegyelme Srila Prabhupáda tanítását, aki azt mondta: "A Krisna-tudatos mozgalomban mindenkit arra kérünk, hogy keljen korán, hajnali 4 óra előtt." (A tanítások nektárja 3, magyarázat). A Srila Prabhupáda által használt kifejezés : "Krisna-tudatos mozgalomban" - biztosan csak az ISKCON-templomokat és az ott élő bhaktákat jelenti, gondolhatná valaki, és nem vonatkozik azokra, akik nem a templomban, hanem saját otthonukban élnek. Ez nem így van! Srila Prabhupáda azt mondja: "Mindenkinek fel kell kelnie hajnal 4 előtt." Ha tehát valaki tudatos, ha él, és ha komolyan Krisna felé akar menni, s el szeretné nyerni a tiszta istenszeretetet, mindegy, hogy hol él, a Krisna-tudatos mozgalomban van.

Avatott bhaktáknak és mindazoknak, akik arra törekszenek, hogy a Krisna-tudatot gyakorolhassák, egyaránt észben kell tartaniuk, hogy a legalapvetőbb, abszolút követelmény az, hogy felkeljenek 4 óra előtt, és énekeljék a Hare Krisna mahá-mantrát 4 és 7 óra között. Mindenkinek be kell tartania ezt az aranyszabályt ahhoz, hogy elméje boldog legyen, és szépen fejlődhessen a lelki életben. Nagyon igaz a mondás, miszerint aki korán fekszik és korán kel, arra egészség, gazdagság és bölcsesség vár.

Természetesen ahhoz, hogy 4 óra előtt felkeljünk, korán le kell feküdni. De gyakorlat teszi a mestert: őszintén meg kell próbálnunk változtatni a napi beosztásunkon, s törekednünk kell arra, hogy 10 előtt lefeküdjünk és 4 előtt keljünk. Bízom benne, hogy ez a rövid tanulmány segít majd a bhaktáknak megérteni, mennyire fontos a korai lefekvés és a korán kelés ahhoz, hogy teljes mértékben kiaknázhassák e ritka és értékes emberi létforma lehetőségeit. Szívből kívánom, hogy mindannyian éljenek hosszú és egészséges életet, teli Krisna-tudatos boldogsággal, s érjék el a legmagasabb rendű tökéletességet: Rádhá-Govinda örök szerető szolgálatát Vrindávana ligeteiben.

 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future