RSS

Krisna tudat a mindennapokban - Úton a tudatosság felé - 11. rész: Szeretet
2009. október 28.


Mi a megfelelő hozzáállás a japázáshoz, vagy egyáltalán, Isten megközelítéséhez? A követelőzés nem a legmegfelelőbb alap ahhoz, hogy egy szeretetteljes kapcsolatot építsünk ki vele.
Hasonlóképpen a feltételekhez kötött szolgálatvégzés sem a szeretet jele: "Ezt megcsinálom neked, ha te meg ezt csinálod meg nekem." Ezek a negatív, önző megközelítési módok tiszteletlenséghez vezet, ha a követelés nem talál kielégítésre.

Példa:
Srila Prabhupada néhány anya  példáját hozza fel, akik a második világháború idején éltek. Azért imádkoztak istenhez, hogy ne üljék meg fiaikat a harcban. S amikor a fiúk nem tértek vissza, elekseredett ateistákká váltak.

A tiszta szerető szolgálat a motiválatlan szolgálaton alapul. Ez vonatkozik a világi kapcsolatainkra és Istennel való kapcsolatunkra is. Motiválatlan szolgálatot végzünk Krsnának, aki ezt áldásával viszonozza a bhaktának, de a bhakta nem várja el ezt az áldást a szolgálataiért.

Isten megmásíthatatlan törvénye az Ő szeretete a bhaktája felé. Így megígéri, hogy soha nem fogja elhagyni a bhaktáját.

Sorold fel az elvárásaidat, amelyek vannak Istennel szemben.
Ma japázás közben próbáld meg félretenni az elvárásokat és követeléseket, és próbáld meg csak egyszerűen kielégíteni Krsnát. Srila prabhupada azt mondta, hogy japázás közben egyszerűen csak ez a szándékunk: kérlek, foglalj le engem a szolgálatodban. Hozzászoktunk, hogy Istenhez a saját javunkért imádkozunk, de most próbálj meg motiválatlan szolgálatért imádkozni Krsnaához és nézd meg mennyivel nagyobb elégedettséget ad ez. A korábban említett két eredmény így hamar meg fog nyilvánulni. S ha ez történik, akkor tudhatjuk, hogy jó úton járunk.

Mégegyszer az az ima, amit japa előtt vibrálhatsz:

Ó, gyönyörű Úr krsna, mivel te vagy a legkegyesebb, kérlek, hadd szolgáljalak Téged a Te örömödre, és ne a sajátoméra. S habár én haszontalan vagyok, kérlek, fogadd el, amit felajánlok Neked.

Az Úr Caitanya megjelent, hogy erre a korszakra kinyilvánítsa és magalapítsa a Szent Név tiszta vibrálásának folyamatát. A következő mantra vibrálásával segítségül hívhatod az Úr Caitanya kegyét, hogy létrejöhessen egy tiszta kapcsolat Krsnával:

Sri Krsna Caitanya Prabhu Nityananda Sri advaita gadadhara sri vasadi gaura bhakta vrnda

Mielőtt elkezded a napi japádat néhányszor elmondhatod ezt  a mantrát.
(Vagy minden kör előtt egyszer)

Írta: HH Bhanu Swami
 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future