RSS

Krisna tudat a mindennapokban - Úton a tudatosság felé - 10. rész: Ki Isten II.
2009. augusztus 10.


Néha látunk valakit, amint átlagon felüli erővel rendelkezik. Lehet, hogy ez annyira lenyűgöz bennünket, hogy azt a következtetést vonjuk le, hogy ő Isten. Azonban, ahogy azt a korábbi leckéken láttuk, össze kell mérnünk Isten meghatározásával. Azt fogod látni, hogy az a személy nem fogja kiállni a tesztet.

 

Mindazonáltal a Védikus Írásokban sok személyiség szerepel, akit hatalmasként írnak le és imádnak. Ezek közül a személyek közül, akiket devatáknak neveznek, soknak van átlagon felüli hatalma, több, mint bármelyik embernek, és általában az emberi szem számára nem láthatók. Ezek a személyek irányítják a bolygókat, az időjárást, a földet, az óceánt, az elemeket és az érzékeket. Aki az irások utasításainak megfelelően imádja őket, különféle áldásokat kaphat tőlük: jó egészséget, békességet, pénzt, sikert, gyermekeket, termést, esőt, stb.

 

Habár nagy hatalmuk van, mégsem ők a legfelsőbbek. A mi nézőpontunkból tűnhetnek a legfelsőbbnek, de ha összehasonlítjuk őket a Legfelsőbb Úrral, akkor megérthetjük, hogy valójában ők egy másik  természethez tartoznak. Ugyanúgy, mint nekünk egy átmeneti anyagi testük van, habár az ő testük természetét tekintve finomabb, ezért nem olyan gyorsan megy tönkre, mint a mienk. Van hatalmuk az anyag egy bizonyos része felett, de nincs hatalmuk minden felett. Van valamennyi tudásuk, de nem tudnak mindent és nem okai minden oknak.

 

A devaták valójában Isten irányítása alatt dolgoznak ugyanúgy, ahogy a miniszterek dolgoznak a miniszterelnök irányítása alatt. Sorolj fel néhány devatát és hogy korlátolt hatalmuk mire terjed ki.

 

 

Krisna azt mondja a Bhagavad-gitában, hogy az anyagi áldások reményében jobb a félisteneket tisztelni, mint saját erőfeszítéseink árán megszerezni azokat. Azonban az eredmény csak anyagi lesz. Nem várhatunk lelki eredményeket attól, hogy őket imádjuk. Az efféle imádatot nem nevezhatjük igazi vallásnak. Egyedül a Legfelsőbb Úr imádatából kaphatunk lelki eredményeket.

 

yanti  deva vrata devan

pitrn yanti pitr vratah

bhutani yanti bhutejya

yanti mad yajino'pi mam

 

A félisteneket imádók a félistenek között fognak újraszületni, az ősatyák imádói az ősatyákhoz jutnak; akik a szellemeket és a kísérteteket imádják, azok közéjük szöletnek, akik Engem imádnak, azok Velem fognak élni.

(Bg. 9.25.)

 

Mire számithatsz, ha az Úr Brahmát imádod?

Hova  kerülsz, ha  a syellemekt imádod?

Mi a különbség a között, ha Krsnához megyünk vagy ha Brahmához vagy  Indrához?

 

Mivel sok személyt igazi odaadással imádni nagyon idő-igényes, megzavarja az embert, ráadásulé tiszteletlenség is azzal szemben, aki náluk felettébbvaló, ezért Krsna azt javasolja, hogy koncentráljunk a legfelsőbb személyre, Istenre. Ha három munkahelyed van egyszerre, helyt tudsz-e állni mindegyijen, és ki tudod-e elégíteni mind a három főnöködet? Milyen eredményre számíthatsz?

 

Példa:

Egy fának van gyökere, törzse, levelei, virágai és gyümölcse. Lesz-e annak valamilyen hatása, ha a leveleket öntözzük? Hova kell öntenünk a vizet?

Ha a víy a gyökérhez jut, akkor a fa szépen növekszik, és minden része táplálékhoz jut. Ugyanígy, ha mindennek a gyökerét, Krsnát öntözzük, akkor az Ő teremtésének minden része is virágozni fog. Minden igényünk kielégítésre talál.

 

vyavasayatmika buddhir

ekeha kuru nandana

bahu sakha hy anantas ca

buddhayo'vyavasayinam

 

Akik ezt az utat járják, szilárdak elhatározásukban, és csak egyetlen céljuk van. Óh, Kuruk szeretett gyermeke, a határozatlanok szétszórt értelműek.

 

 

Irj le Istennek három olyan tulajdonságát, amely nincs meg a devatákban.

 

.....................

.....................

.....................

 

Írta: HH Bhanu Swami


 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future