RSS

Egészséges életmód az Ájurvéda alapelvei szerint
2009. április 26.


Az Ájurvéda India ősi gyógyító rendszere, amely egyidős a Védákkal. E tudomány egészségfelfogását, mint a többi ősi rendszerét is, a holisztikus szemlélet jellemzi. Az Áju, vagyis az élet, az Ájurvéda szerint négy alapelv jelenlétét és harmonikus együttműködését jelenti: az atma, vagyis a lélek, az örök tudatos önvaló; a manas, vagyis az elme, psziché, a finomfizikai test; az indriyák, vagyis az érzékszervek; valamint a saríra, vagyis a fizika test. Betegségnek azt az állapotot nevezzük, amikor valamilyen oknál fogva e négy elv bármelyikének funkciói leromlanak, vagy a harmonikus kapcsolat felborul.

A betegségek okai az Ájurvédában

Mivel az élet jelenségét létrehozó négy elv közül a lélek a legmagasabb rendű, és ezáltal a többit is képes irányítani, számos betegség lelki szintről ered. A lélek örök és halhatatlan ugyan, és az anyagi energia nem képes hatást gyakorolni rá, de szabad akarata miatt belebonyolódhat a tettek és visszahatások, vagyis a karma láncolatába, ami az ismétlődő születés és halál, és az ehhez kapcsolódó szenvedés forrása. Ennek során a lélek elveszíti eredeti, tiszta tudatosságát és intelligenciáját. E jelenséget az Ájurvédában pragjá-aparádhának nevezik. A tökéletes tudás hiányában a lélek helytelen életmódot alakít ki, és az érzékszerveit helytelen, szegényes vagy túlzott ingereknek teszi ki. Ilyenek a helytelen vagy túlzott táplálkozás, kábító-és mámorítószerek fogyasztása, túlzott vagy erkölcstelen szexuális élet, és a féktelen szórakozás legtöbb formája. Ezt a jelenséget asatmya-indiryátha-samyogának nevezzük. A betegségek harmadik oka a külső körülményekben keresendő. A környezet ma sok helyen erősen szennyezett, ezért a szervezetbe számos méreganyag, nehézfémsók, növényvédő szerek, antibiotikumok, hormonok és rákkeltő vegyületek kerülnek be. Az időjárási és környezeti tényezőket (városi szmog, kevés zöldövezet, zaj, tömeg) szintén ide sorolhatjuk. Az Ájurvédában ezeket parin§mának nevezzük. De ide sorolható a stressz, az önfenntartásért folytatott küzdelem feszültségei és a szociális, családi és más szintű konfliktusok is.

A betegségek gyógymódjai

A gyógyítás az Ájurvédában a betegség okának megszüntetését, és az egyensúly helyreállítását jelenti. Ennek három fő pillére az a helyes táplálkozás elsajátítása, a megfelelő napirend és életmód kialakítása, valamint az ájurvédikus méregtelenítő, gyógyító és megfiatalító terápiák alkalmazása. Bár az utóbbihoz szakértő ájurvédikus orvos diagnózisa és ellenőrzése, valamint általában a megfelelő felszereltségű ájurvédikus klinika szükséges, az első kettőt nem csak a kialakult egyensúlyzavar helyreállítása, hanem a betegségek megelőzése céljából saját magunk is alkalmazhatjuk. Az egyéni testalkatunknak megfelelő, egészséges és természetes táplálkozás, valamint a megfelelően kialakított, harmonikus napirend remek módon szolgálja az egészség, az életerő és a jókedv helyreállítását. Az alábbiakban néhány alapvető tanácsot foglaltam össze ennek érdekében.

Tanácsok az egészséges életmódhoz:

1.     Folytassunk a testalkatunknak megfelelően összeállított, vegetáriánus táplálkozást, amely lehetőleg tartalmazzon minél több természetes és bioélelmiszert.
2.     Az elkészített ételeket ajánljuk fel Krisnának, így karmikusan is tisztává válnak.
3.     Lehetőleg mértékletesen együnk, és egy vagy kéthetente tartsunk egy böjtnapot.
4.     Kövessünk rendszeres napirendet, amelyben a lelki gyakorlatok, a megfelelő pihenés, testmozgás, munka és érzelmi élet is helyet kap.
5.     Keljünk fel reggel korán, zuhanyozzunk, majd meditáljunk, jógázzunk, végezzünk légző-gyakor-latokat.
6.     Ne dolgozzunk túl sokat (többet, mint 8-10 óra), hiszen úgyis annyit fogunk kapni mindenből, amennyi jár.
7.     Este pihenjünk le korán, és ne együnk túl sokat éjszakára!
8.     Minden nap végezzünk legalább fél óra testmozgást!
9.     Kerüljük a káros szokásokat vagy a túlzott élvezeteket!
10.   Ne tartsuk magunkban a negatív érzelmeket és gondolatokat!

Gauranga das

 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future