RSS

Krisna tudat a mindennapokban - Úton a tudatosság felé - 8. rész: Motiváció a japázáshoz és buktatók
2009. április 26.


Nagyon fontos felismerni az elme szerepének fontosságát abban, hogy meghatározó a jelen és a jövőbeli helyzetünkben. Az elménk megváltoztatásával megváltoztathatjuk a sorsunkat. Ezért az elme kontrollálása a kulcs a fejlődésedhez. Tudatosan irányítanod kell az elmédet intelligenciával és határozottsággal a választott céljaid felé. Ne hagyd az elméd, hogy az akaratod ellenére rángasson.

Hogy ezt tedd, be kell programoznod az elmébe a célod ismétléssel és pozitív tapasztalatokkal. Az ismétlés a japázás, az olvasás és a beszélgetés napi gyakorlása. Ezt már elkezdted a rendszeres japa meditáción keresztül.

A tapasztalatok a gyakorlás eredményei. A japázás egy eredményeként egy elmével, ami befogadó Krisnára nézve, a következőnek kell megtörténnie nagyon gyorsan:

1.  Az élet nyomorúságai csökkennek: a legtöbb ember azonnali megkönnyebbülést érez az odaadó program elkezdésekor. Az emberek, akik addig aggodalomtól, feszültségtől, félelemtől és dühtől szenvedtek úgy találják magukat, hogy békéssé válnak. Azok, akik szörnyű körülményektől, fizikai és mentális betegségektől szenvednek, úgy találják, hogy életük menete visszatért a normális mederbe.

A legtöbb esetben nem ajánljuk, hogy rögzítsd az elméd ilyen célok elérésére, mivel a Krisnával való kapcsolatod kereskedelmivé válik, ahelyett, hogy odaadóvá válna. Azonban az odaadásodra Krisna odaadással fog válaszolni és segíteni fog neked minden körülmények között. Számtalan ember tapasztalata volt ez. Az ilyen tapasztalatok újraerősíti a hitüket és a határozottságukat.

2.  Jó tulajdonságok nyilvánulnak meg: ez a pozitív oldal. A rossz tulajdonságok szenvedésként nyilvánulnak meg és ezek elpusztulnak, ahogy fentebb említettük. Ezzel egyidőben a jó tulajdonságok, amelyek benned rejlenek, kezdenek megnyilvánulni. Sok képesség, amiről azt gondoltad, hogy neked nincs, kezd megjelenni. A karakter jobbá fog válni. A rossz tulajdonságokat felváltják a jó tulajdonságok. Eredményként felbátorodva érzed magad, hogy többet tudsz csinálni.
Ez olyan, mint két levél, ami akkor jelenik meg, amikor a mag először kibújik a földből. A Krisna-tudat gyakorlásával ennek a két szimptómának kérdés nélkül meg kell nyilvánulnia. Csupán az odaadó japázással, semmit nem kérdezve, az Úr a legjobb módon válaszol, hogy gondoskodjon a lelki fejlődésünkről. Gondolj egy pillanatra arra az állpotodra, mielőtt elkezdtél japázni és az állapotodra két hét japázás után.

Az elmé néha trükköket játszik. Néha elkedvetlenedünk. Annak felismerése nélkül, hogy mi történik, veszélyes helyzetbe eshetünk. Néhány általános csapda a kezdetben a következők:

büszkeség: Úgy érzem, hogy nagyon szakértő vagyok a lelki életben, habár csak most kezdtem el, úgyhogy senkire sem kell hallgatnom,
áltatás: Megpróbálok elmenekülni a gyengeségeimtől nagy tervek készítésével,
ingatagság: Nagyon rendszertelen vagyok, néha lelkes és néha önelégült vagyok a japázást illetően,
nem sikerül eleget tenni a saját standardjeinknek: Megfogadtam, hogy egy bizonyos számú kört japázok, de folyton elbukok saját igéretem betartásában,
a standard alá esés: Küzdök, hogy kövessem a szabályozó elveket, de néha nem sikerül,
anyagi dolgok zavarnak meg: Elégedett vagyok anyagi sikereimmel és érdektelenné váltam a lelki életben.

Milyen nehézségeid vannak neked?
Van olyan, ami itt nincs megemlítve, mint például a düh, a pesszimizmus, a kritizáló természet, lustaság, makacsság, állhatatlanság stb.?

Az egyetlen megoldás ezekre az akadályokra az elme szabályozása és irányítása az Úr pozitív szolgálatára a japázáson keresztül.
Az elmédet és a jövődet a japázás rendszeres gyakorlásával és az általa nyújtott pozitív tapasztalatokkal tudod szabályozni.

uddhared atmanatmanam
natmanam avasadayet
atmaiva hy atmano bandhur
atamaiva ripur atmanah

Az embernek az elméje segítségével fel kell szabadulnia, s nem szabad visszaesnie. Az elme a barátja és az ellensége is lehet a feltételekhez kötött léleknek. BG 6.5

E vers alapján ki felelős az elme szabályozásáért: Isten, valaki más, az önvaló, senki
Mi a két különböző irányod az itt leírtak alapján?
Adj néhány okot, miért gondolod, hogy az elmét ellenségnek tartják.
Miért lehet az elmét barátnak tartani?
Milyen két típusú tapasztalat az odaadó szolgálatban fog segíteni, hogy az elmét kontroll alá hozni? (Mit jelent ez a kérdés?)


Írta: HH Bhanu Swami
(folytatása hamarosan)
 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future