RSS

Krisna tudat a mindennapokban - Úton a tudatosság felé - 7. rész: - Kedvező feltételek
2009. április 26.


Hogy fejlődik a mantra meditációd? Kérlek ismerd fel, hogy ez a legfontosabb eszköz, ami segít a jövőd formálásában.

Talán észreveszed, hogy az elméd folyton kóborol, amikor Krisna nevét mondod. Ez nem meglepő. Ez mindenkire igaz. Azonban az egy jó jel, amikor észreveszed, hogy az elméd kezd vándorolni. Most, hogy látod az elmét vándorolni, úgy dönthetsz, hogy kontrollálod azt az elmét.

Vedd észre, hogy az elme nagyon erős és valójában az kontrollál minket! Krisna ezt a tanácsot adja nekünk:

Bárhová is vándoroljon csapongó és ingatag természete miatt az elme, az embernek határozottan vissza kell térítenie az önvaló felügyelete alá. BG 6.26

A gyakorlás alapvető, a megfelelő környezettel együtt. A gyakorlás azt jelenti, hogy minden nap folytatnod kell a japázást. A megfelelő környezet azt jelenti, hogy el kell kerülnöd a japázást olyan helyen, ahol túl nagy a zaj vagy a vizuális inger. A következő négy napon jegyezd le azokat a témákat, amelyekre az elméd elvándorol japázás közben. Ha rendszeres mintázatot látsz a néhány nap alatt, akkor emlékezz, hogy a Krisnával való kapcsolat által a japa meditáción keresztül a problémák meg fognak oldódni, úgyhogy nem kell miattuk aggódnod.

Sorold fel a zavaró dolgokat a környezetedben és gondolj ki módszereket, hogy hogy lehetne átrendezni a dolgokat úgy, hogy az másokat a lehető legcsekélyebb mértékben zavarjon.

Dolgok, amik segítenek

Az igaz, hogy a japázás mentes minden szabálytól. Azonban vannak olyan feltételek, amelyek könnyebbé teszik számodra, hogy összpontosítsd az elmédet és ellazítsd a tested. A test, az elme és a környezet szoros kapcsolatban állnak egymással és nagyon könnyen hatással vannak egymásra.

A hely

Japázz egy tiszta szobában, ahol friss levegő van vagy a szabadban, ahol nincs zavaró zaj. Halk, odaadó zene kedvező. A hangos zene nem. A murtikról készített képek, a virágok, a füstölő eltávolítják a tisztátalan elemeket és ezek is kedvezőek az érzékek öszzpontosításához a meditáció tárgyára.

A test

A test alapos megtisztítása hűs vízzel és friss ruhába öltözés a meditáció elkezdése előtt segítenek megnyugtatni az elmét. A finom fizikai test könnyen beszennyeződik, így a friss víz és a ruha segít a zavaró elemek eltávolításában.

Az idő

A napfelkelte előtti kora reggelt tartják a legkedvezőbbnek a meditációhoz. A fizikai test ebben az időben a lelki tevékenységekre van beállva és a levegő mentes a szennyeződéstől, a zajtól és az érzelmi zavaró tényezőktől.

 A helyzet

Jobb ülve japázni, mert a test tud pihenni és mentes az erőfeszítéstől. Azonban lehet hatékonyan japázni séta közben is, habár a ritmusnak szabályosnak és lassúnak kell lennie, így az elmét nem téríti el semmit a japázástól.

A japázás időtartama

A japázást rövid periódussal kezdheted. Japázz le egy kört a japán, 108 mantrát. Amikor hozzászoktattad magad ehhez, akkor növelheted két vagy négy körre. Biztosan rögzítsd magad egy szinten mielőtt felfejlődsz a következőre.

Az elme

A legerőteljesebb eszköz a koncentrációhoz az odaadás. Ha szeretsz valakit, a koncentrációd teljessé válik. Ha odaadóvá válsz Isten felé, a koncentrációd is teljes lesz. Habár kezdetben nem mondhatjuk el magunkról, hogy teljes odaadásunk van, mindig törekedhetünk arra, hogy úgy gyakoroljuk a japánkat, hogy egy szerető attitűdünk legyen Krisna felé. Segít ezen attitűd létrehozásában az, hogyha úgy gondolsz a mantrára, mint egy imára: mielőtt elkezdessz japázni, hogy előkészítsd az elméd, egy néhány percig meditálhatsz ezeket a szavakat használva:

"Óh Úr Krisna, kérlek foglalj le a szolgálatodban. Hadd szolgáljalak Téged testtel, elmével és szavakkal, a Te örömödre, nem az enyémre."

 A japázás értéke

Ez a japázás kapcsolatba hoz téged magaddal és Istennel.  Egy hatásos formula a lelki fejlődéshez és tapasztalathoz.

Habár egyszerű, mégis hatékony. A Puránák kijelentik, hogy ez az egyetlen hatékony folyamat ebben a korban. Ez a kapcsolat Istennel életben fog tartani és meg fog védeni egész nap. Ezért kérlek japázz rendszeresen és hatékonyan!

tasmat sarvesu kalesu

mana anusmara yudhya ca

mayy arpita mano buddhir

mam evaisyasy asamsayah

BG 8.7

Gondolj mindig Rám Krisna formámban, s ezzel egy időben hajtsd végre előírt kötelességed, s harcolj! Tetteid Nekem ajánlva, elméd és értelmed Rám függesztve kétségtelenül elérsz majd Engem.

Hogy lehet dolgozni (vagy harcolni, Arjuna esetében) vagy tanulni és közben Krisnára emlékezni?

Milyen eszközöket említ ez a vers, hogy segítsen minket Krisnára emlékzni?

Milyen szót használ Krisna, hogy igéretet tegyen?

Mit jelent az, hogy Krisnát elérni?

Tudsz mondani néhány áldást, amivel Krisna elérése jár?

Írta: HH Bhanu Swami

(folytatása hamarosan)

 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future