RSS

Az ezüst kanál - H.H. Indradyumna Swami története II. rész
2009. január 03.


Visnujana Brahmanandához fordul. "Brahmananda Maharaja, menjünk és szálljunk meg ennél a fiatalembernél?" "Lesz ott prasadam?" "Mi az a prasadam?" Visnujana megmagyarázza, "A Krisnának felajánlott vegetáriánus ételt hívják így." "Hé, mi vegetáriánusok vagyunk. Meditálni is szoktunk. Transzcendentális meditációt gyakorlunk. Nálunk biztosan jól fogjátok érezni magatokat." Gargamuni közbeszól, "Nézd, mi nem lakhatunk veletek egy szobában." "Nem is kell. A szomszéd lakás kulcsai nálam vannak. A lakók nemrég költöztek ki. Rajtunk kívül ők voltak az utolsó lakók az egész épületben. Odaadom a kulcsot, így velünk maradhattok." "Van elég pénzetek?", kérdi Visnujana. "Éhesek vagyunk, és jó kis lakomát tudunk Krisnának főzni." Indradyumna előveszi a fizetési csekkjét. "Épp most kaptam fizetést, ezt tudnátok használni." Egy pár pillanat múlva mindannyian Indradyumna autójába préselődnek. Útközben készpénzre váltják a csekket és egy szupermarkethez hajtanak. Gargamuni fog egy bevásárlókosarat és elindul a sorok között, miközben Brahmananda egy másik úton indul el a bevásárlókocsijával. Visnujana és Subala szintén saját kocsikkal indulnak útnak. Már régóta nem ettek, így igen éhesek. Ahogy a fiatal pár Visnujana mellett halad, látják, hogy ő nem vesz semmilyen fagyasztott dolgot. Ők mindig fagyasztott vagy konzerves dolgokat szoktak vásárolni, de Visnujana mindent frissen

tesz a kocsiba. "Hogyan fogtok főzni? Valaki akar pattogatott kukoricát vagy jégkrémet? Na és egy kis csokit?" "Nem, nem. Ezeket nem ajánlhatod föl Krisnának," magyarázza Visnujana. "Mindent frissen szerzünk be, szeretettel készítjük, és odaadással ajánlunk Krisnának." A sannyasik telitöltik a kocsijaikat, ami nem kevés pénzbe kerül. Gyakorlatilag az összes pénzt elköltik, de Indradyumna nem bánja, mivel úgy érzi, bármit megadna nekik, amit kérnek. Ez a sadhu sanga, egy pár perces társulás hatása. Hazaérve Visnujana főzni kezd.

Kripamayi dd: Főzés előtt kitakarították a konyhámat, amitől én szörnyen éreztem magam, mivel én azt gondoltam, hogy az valójában tiszta. Nem sokat tudtunk a vegetáriánus ételek készítésének módjáról, így megmutatták, hogyan kell a prasadamot elkészíteni. Csodálatos élmény volt hogy nálunk főztek. Nagyon örültek neki, hogy mi is vegetáriánusok voltunk. Megtanultuk, hogyan és miért készítsünk és ajánljunk fel ételeket Krisnának.

Két órányi várakozás után Indradyumna aggódni kezd. Reggeli óta nem evett és már délután öt óra van. Istenem, mi tarthat két órán át? A várakozást megunva türelmetlenül nyit be a konyhába. "Nem. Most nem jöhetsz be," kiált föl Visnujana Maharaja. "Képzettnek kell lenned." "Képzettnek?" döbben le Indradyumna. "Mire?" "A főzésre. Nem kóstoljuk meg, sőt még csak meg sem szagoljuk a készülő ételt. Csak Krisnának főzünk." Maharaja a banán csatni kellős közepén tart. "Banánt főzöl?" Bámul a fiatalember elképedve. Ahogy Visnujana kizavarja, Indradyumna tovább vívódik, mert szeretné megtanulni a fýzés rejtelmeit, de már kopognak a szemei az éhségtől. Végül Visnujana előkészít egy tálcát és kihozza, hogy felajánlja az ételt.

"Ugyan ember." Rémül meg Indradyumna. "Hatan vagyunk és te csak egy tálcát hoztál!" "Nem, nem, Ezt Krisnának fogjuk felajánlani." Oszlatja el a kételyeit Maharaja. "Krisnának? Az meddig fog tartani?" Visnujana elmagyarázza hogy bármit amit eszel, bármit amit teszel, bármit adományozol és bármilyen áldozatot is mutatsz be - azt Krisnának való felajánlásként végezd. Miközben ezt magyarázza, elővesz egy Krisnát ésegy Prabhupadát ábrázoló képet és egy ezüst kanalat. Aztán letisztít egy asztalt, gondosan előkészíti az eszközöket és azt mondja, "Hozz néhány virágot."

Indradyumna: Soha nem fogadtam el senkitől utasítást. Ez volt a mentalitásom. Akkoriban mindenki a maga ura volt. De mikor Ő azt mondta hogy "Hozz néhány virágot," Kirohantam, letéptem egy pár virágot és bevittem őket. A feleségem megmosta, vázába rakta, és alázatosan átadta a virágokat. Megkérdeztem, "Hogy hívhatlak?" "Maharaja," mondta. "Maharaja. Itt van néhány virág." Füstölőt gyújtott, és felajánlotta az ételt. A levegő odaadással telt meg. Teljesen kővé dermedtünk. A felajánlás után visszavitte a tálcát a konyhába. "Most mit csinálsz?" "Transzferolom a tálcát." "Transzferolod a tálcát?" "Miután mindent elmostunk, megtisztelhetjük a prasadamot."

 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future