RSS

Krisna tudat a mindennapokban - Úton a tudatosság felé - 6. rész: - Mantra meditáció
2009. április 26.


Ma a legfontosabb technikát fogom bemutatni a személyes fejlődésedért. Japának hívják. Japa egy szanszkrit szó, ami szent szavak ismételt csendes kiejtését jelenti az elme szabályozása érdekében és hogy egy olyan ponthoz hozzuk, ahol békés és boldog. Mint minden technika, kis gyakorlást kíván tökéletes elsajátítása, de az eredmények gyorsan jönnek.

Követelmények: egy nyelv
fülek
ujjak
japalánc
éber elme
Az első három dolog könnyű és japaláncot vásárolhatsz a helyi Hare Krisna templomból. Vagy elkészítheted a sajátodat. 108 golyó kell rá és még egy fő golyó. Ez egy univerzális misztikus szám.

Edzened kell magad, hogy éber elméd legyen. Aludj eleget. Az elme reggel a legfrissebb. Ezért tanácsos majdnem minden körülmény között, hogy reggel végezzük a japa meditációt egy jó éjszakai pihenés után.

Egy rendszeres napirendet megalapítva bizonyos idő alatt egy új szokásra tudod magad kiképezni, aminek nagyon sok áldása van, beleértve, hogy segít elérni igazi céljaidat.

Tartsd a fő golyó melletti golyót a hüvelyk és a középső ujjaddal. Mondd el a teljes Hare Krisna mantrát halkan az első golyón.
Hare Krisna Hare Krisna Krisna Krisna Hare Hare
Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare
Mozgasd az ujjaidat a második golyóra és újra mondd el.
Hare Krisna Hare Krisna Krisna Krisna Hare Hare
Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare
Folytasd így amíg mind a 108 golyó sorra nem került. Mostanra 108-szor mondtad el a mantrát. Egy néhány napnyi gyakorlás után az ujjaid és a nyelved elsajátítja a folyamatot. Ezután az elmére kell koncentrálnod.

A mantra jelentése: hang, ami felszabadítja az elmét.

Mitől szabadítja fel?
Minden paradigmát (színezett üveg), ami befedi a látásunkat, az elme hoz létre. A mantra a hangnak egy kombinációja, ami összetöri a színezet üvegeket és visszaállítja a magfelelő látást.
A mantra ismétlése megszabadítja az elmédet berögzült illúzióitól. A mantra felszabadít a régi gondolati minták, a szokások és a kontrollálatla vágyak börtönéből. Megszabadít a szenvedéstől. Ezenkívül egy sokkal termékenyebb mintát alapoz meg az elme számára, hogy elégedettséget, boldogságot és eredményességet érezz. Végülis elvezet ahhoz, hogy meghódolj Istennek.

Hogy működik?
Valójában magának a hangnak van ereje. A mantrák sajátos kombinációi a hangnak sajátos eredményekkel. Minden mantrának van ereje, több mint a véletlen hangnak.

De a Hare Krisna mantra különleges. Mert a hangok a legvonzóbb személy tulajdonságait nyilvánítják meg. Hare megnyilvánítja Isten kegyét és Krisna megnyilvánítja Istent a legcsodálatosabb, felélénkítő formájában. Rama megnyilvánítja Istent a legboldogabb és a boldogságot leginkább adó formájában.

Ez azt jelenti, hogy amikor azt mondod, hogy ?Krisna?, Isten jelen van veled vonzó formájában. Isten neve és Isten nem különböznek. Ha Krisna jelen van veled, biztos hogy, sokmindent megvalósíthatsz. Krisna mindig azt fogja adni neked, ami a legáldásosabb számodra, hogy tanulhass és fejlődhess. Ez az amiért ez a mantra különösen erőteljes.

Azonban van egy különleges feltétel:
Legerősebb hatása akkor van a mantrának, amikor a tudat a japázás mögött (te) szeretetet ajánl a legvonzóbb dolognak, Krisnának.
Minéll több odaadást tudsz ajánlani lélekként, amikor megszólítod Krisnát, annál hatásosabb lesz a mantra. Szóval légy figyelmes és odaadó, mint egy anyjáért síró gyerek.
Amikor leülsz japázni, kezd azzal, hogy összpontosítod az elmédet Krisnára, figyelve valamit formájából, tulajdonságaiból és cselekedeteiből, és aztán japázz.

tam eva saranam gaccha sarva bhavena bharata
tat prasadat param santim sthanam prapsyasi sasvatam
BG18.62
Hódolj meg Előtte teljesen! Az Ő kegyéből transzcendentális béke áraszt majd el, és eléred a legfelsőbb, örök lekhelyet.

Le tudnád írni a meghódolást?
Milyen két eredményt ígér?

Mindennap, minden reggel félre kell tenned az időt, még az elmét is, végezz mantra meditációt és merülj el a meghódolás folyamatában, ahogy a fenti vers leírja.


írta: H.H. Bhanu Swami

(folytatása hamarosan)


 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future