RSS

Krisna tudat a mindennapokban - Úton a tudatosság felé - 5. rész: - Anyag és lélek
2009. április 26.


Mint azt az előző részben említettük, a mai tudomány a látható anyagi világgal foglalkozik. Az minden bizonnyal létezik, nem hamis. Ha ezt nem fogadjuk el, akkor lehetetlen, hogy beszéljünk bármiről is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ami láthatatlan, az nem létezik. Minthogy a lélek láthatatlan, ezért a tudományos kutatások nem foglalkoznak vele. De az írások foglalkoznak vele, s ezek leírják, hogy létezik a lélek (ez vagy te) és a Legfelsőbb Lélek (Isten). Ezt a saját tapasztalataiddal is leellenőrizheted. Azt tudod, hogy te létezel. Ez a bizonyíték a lélek létezésére.

Egy gondolatébresztő gyakorlat

Kérdezd meg magadtól: "Honnan tudom, hogy létezem?"

Nos, talán megkérdezed, "Ez egy buta kérdés. Persze, hogy létezem. Máskülönben nem hallhatnám a kérdést vagy nem tudnék választ adni."

Tehát a létezésed nélkül nem csinálhatnál semmit ebben a világban. Valójában mindenki elfogadja a lélek létezését, mert ezen az alapon mindenki cselekszik ebben a világban. Azonban a probléma az, hogy nem teljesen értjük meg a saját természetünket, mint lelkek és ezért a természete ellen cselekszünk. Összetévesztjük magunkat a testünkkel és sok problémát okozunk. Ebben az értelemben mindannyian őrültek  vagyunk.


Ki vagy te?

Az orrod?
A lábad?
A kezed?
A fejed?
A tested?
Az elméd?
Az agyad?

Ha nemet mondtál mindezekre a kérdésekre, akkor kérdezd meg újra a kérdést, "ki vagy te?"


Egy dolog, amire következtethetsz, hogy nem vagy a tested vagy az elméd, mert azt mondod, hogy "a testem" és az "elmém". Hozzád tartoznak, de ezek nem te vagy.


Ez az ahol a szentírás tud segíteni. A Bhagavad Gita sok információt ad arról, hogy ki vagy te. Az első lecke a Bhagavad Gitában az, hogy örök lélek vagy, nem anyag.


Ki vagy te?


Ez a lélek egyszerre tudatos, értelmes, önigazoló, cselekvő, érző és készséges. Boldogsággal teljes. Örök, saját vele járó formával van ellátva, amely mentes születéstől, haláltól, betegségtől, öregkortól. Nem lehet felosztani, megégetni vagy megcsonkítani semmilyen anyagi elemmel.


Mit csinálsz?


Mindennapi anyagi életedben cselekedeteket hajtasz végre bizonyos anyagi célokkal az elmében (pénz, ház, autó, végzettség), amiről az első leckében volt szó. Lélekként is végzel cselekedeteket de ezek nem ideiglenes anyagi tárgyakra vonatkoznak, hanem örök lelki tárgyakra.


Miért cselekszel?


Anyagi életedben azért végzel cselekedetet, hogy valamilyen ideiglenes elégedettséget szerezz magadnak. A lelki életben szeretetből végzel cselekedeteket a Legfelsőbb Lelki Személy elégedettségéért. Amikor tökéletesedsz ilyen cselekedetekben, akkor lelkinek fogadnak el és alkalmas vagy a lelki világra.


A lélek természetes hajlama az, hogy szeressen és szolgálja a Legfelsőbb Lelket. Ez az ahol békét és boldogságot kapsz.


Vers:

nainam chindanti sastrani
nainam dahati pavakah
na cainam kledayanty apo
na sosayati marutah

A lelket (téged) semmilyen fegyver nem képes feldarabolni. Tűz nem égetheti, víz nem nedvesítheti, és szél sem száríthatja.


Mi a lélek néhány tulajdonsága?


Ezzel szemben mi az anyagi test néhány tulajdonsága, ami gyötrelmet hoz?


Mi a lélek (te) természetes tevékenysége?


Milyen helyzetben találnád a fenti verset hasznosnak emlékezni rá?

Milyen elemek nem tudnak ártani a léleknek a fenti vers alapján?
Adj példákat, hogy ugyanazok az elemek, hogy tudnak ártani az anyagi testnek?

írta: H.H. Bhanu Swami

(folytatása hamarosan)


 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future