RSS

Krisna tudat a mindennapokban - Úton a tudatosság felé - 2. rész: Magasabb rendű célok
2009. április 26.


Második lecke: Magasabb rendű célok

Az előző leckében az életedről és a céljaidról gondolkodtál. Jutottál valami konkrét, izgalmas válaszra? Vagy túl nehéz volt? Elgondolkoztál-e már valaha az életed céljairól? Ha nem, akkor most itt az idő, hogy elkezdd.

Célok nélkül senki nem jut sehova. Ha nincs egy elképzelésed arról, hogy mi az, mait el akarsz érni, akkor semmi nem fog történni. Feltételezem, hogy valamit el szeretnél érni ebben az életben. És ezt minden bizonnyal el is tudod érni. Ez az, amiért megszülettél.

Tegnap leírtad a rövidtávú és a hosszú távú céljaidat. Lehet, hogy nem tudsz különbséget tenni a két csoport között. Tegyük ezt könnyebbé! Képzeld el, hogy most meghaltál. A természetfeletti elrendezésnek köszönhetően tanúja lehetsz mindennek, ami körülötted zajlik, mintha még mindig élnél. Azonban senki sem képes látni téged. Minden, amit látnak, az a te halott tested, ami ott fekszik a házban arra várva, hogy elvigyék onnan.

Két közeli barátod jön be a szobába. Beszélgetnek.

Közelebb tudsz menni és hallod őket. Rólad és a te életedről beszélnek. Mit szeretnél hallani, hogy mit mondanak?

"Fél milliót keresett."

"Ő volt a bank elnöke"

"Egy nagy háza volt"

"Nagy családja volt, de sajnos mindenki elhagyta"

Hát ez nem okoz valami nagy elégedettséget, nem igaz? Vagy folyhatna így is ez a beszélgetés:

"Egy csodálatos személy volt, annyira könyörületes és barátságos volt mindenkivel, akivel csak találkozott."

"Mindig igazságos volt másokkal szemben, és szilárd a céljait illetően."

"Rendíthetetlen volt a hite, s ezzel mindenkit lelkesített."

Mindenki szívesebben veszi, ha a személyes tulajdonságainak a fejlődéséről emlékeznek meg, mintha az önző, anyagi eredményeiről. Mindenki egy magas szintet szeretne elérni a személyes fejlődés terén, s ez a színvonal sokkal inkább az ideális tulajdonságokon alapszik, mint az anyagi javakon.

Melyek azok a tulajdonságok, amikről szeretnéd, hogy emlékezzenek veled kapcsolatban.

Jómódú

Családos

Kiváló vezetői képességekkel rendelkezik

Jól beszél

Híres

Jól néz ki

Mohó

Fukar

Felelőtlen

Képmutató

Dühös

Becsületes

Hűséges

Könyörületes

Bölcs

Lelkesítő

Kontrollálja a dühét

Egy átlagos személy inkább az utolsó hatot választaná, mint a többit. Az első lista tulajdonságai mind az anyagi jellemzőkkel foglalkoznak, amelyeket ugyan elismernek a társadalomban, de tekinthetők egy magasabb rendű eredménynek. A második lista azokat a tulajdonságokat hozza fel, amelyeket a társadalom rossznak tekint.

E rövid kurzus során megmutatjuk, hogyan tudod egy természetes módon magas szinten megnyilvánítani ezeket a legjobb tulajdonságokat. Nem azt a szót használom, hogy "elérni", mert ezek a tulajdonságok már benned vannak. Semmi más dolgot nem kell megszerezned. Amit tenned kell, az csak annyi, hogy felfeded a valódi természetedet.

Ez túl egyszerűnek hangzik. Egyszerű is. De van még egy dolog.

Ez akkor válik majd egyszerűvé, miután már úgy döntöttél, hogy tényleg el akarod érni ezeket a célokat az életedben. Ehhez fel kell majd áldoznod néhány régi szokásodat, amelyek ellentétesek ezekkel a céljaiddal. Szükség lesz még erre a váltásra is.

Most készíts egy listát azokról a tulajdonságokról, amelyeket néha kimutatsz, de igazából nem akarod őket, hogy legyenek. Az történt, hogy kűzdöttél ellenük, de nem sikerült megszabadulnod tőlük? Megpróbáltad egyáltalán?

Hogy elérjünk mindent, erőfeszítéseket kell tennünk. Arra kérlek, most hozz egy döntést, hogy megfogadod, hogy az életedben mindig a legjobbat szeretnéd elérni. S válaszul, hogy így elkötelezted magad, a Legfelsőbb Úr is elkötelezi Magát, hogy vezet és erőt ad neked. Az a célja ennek a könyvnek, hogy létrehozzunk egy kommunikációs csatornát Krisnával, hogy így könnyű legyen elérni a céljaidat.

Ahogy haladsz végig ezen a könyvön, tartsd az emlékezetedben ezt a listát. Koncentrálj arra, hogy hogyan fejleszted a Krisnával való kapcsolatodat, és figyeld meg, hogyan kezdenek kifejlődni a jó tulajdonságok.

tad buddhayas tad atmanas

tan nisthas tat parayanah

gacchanty apunar avrttim

jnana nirdhuta kalmasah

Amikor az ember értelme, elméje és hite szilárdan a Legfelsőbben gyökerezik, s menedéket is benne talál, akkor tökéletes tudása által teljesen megtisztul kétségeitől, és feltartóztathatatlanul halad a felszabadulás útján.

(Bhagavad-gita 5.17)

Mit gondolsz, mit jelent ebben a versben a "menedék" szó? Melyik szanszkrit szót használták?

Mik lehetnének ennek a menedéknek a ismertetőjegyei?

Meg tudnád magyarázni az apunar-avrttim szót, amit a Bhagavd-gitád használ?

Mi annak az eredménye, ha az elménket és az intelligenciánkat a Legfelsőbbre rögzítjük?

Fel tudnál sorolni néhány okot, miért lehet ez a módszer hatásos, míg a fejlődés más módszerei sikertelenséghez vezethetnek?

írta: H.H. Bhanu Swami

(folytatása hamarosan)

 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future