RSS

Krisna tudat a mindennapokban - Úton a tudatosság felé - 1. rész: Az Ébredés
2009. április 26.


1. lecke: Az ébredés

Amikor megismerkedsz a Krisna-tudattal, az olyan, mint amikor felébredsz egy álomból. Ez azt jelenti, hogy azután, hogy 15 - 50 évet eltöltünk azzal, hogy vak módjára céltalanul bolyongunk, felfedezzük, hogy valójában mit jelent az élet.

Ezt a mai teoretikusok paradigmaváltásnak nevezik. Mi az a paradigma? Ez olyan meggyőződések csoportja, amelyek olyan mértékben rögződnek az elmében, hogy az meghatározza a világról alkotott nézetedet. Például ha egy zöld szemüveget hordasz, abban a világ zöldnek látszik, de ha elfelejtkezel arról, hogy rajtad van, akkor azt hiszed, hogy a világon minden zöld. Ehhez hasonlóan mindenki, amikor megszületik, felveszi a különböző színekből álló szemüvegkészletét az előző vagy a jelenlegi élet csalódásainak és vágyainak megfelelően.

Emiatt, hogy ugyanazt a világot mindannyian különbözőképpen látjuk, nincs két olyan ember, aki egyetértene az élet értékeit és céljait illetően. Nem tudunk egyetérteni, mert még látni sem tudunk megfelelően. Ez okozza a problémákat az emberek közötti kommunikációban. Az eredmény viták és háború.

Ez az egyén számára is problémát okoz, hiszen mennyit tud megérteni a megfelelő szemlélet nélkül. Egy vak, aki kelet felé megy, nem remélheti, hogy eléri a célját, ami nyugaton van. Mi történik, ha egy vak vezet egy autót? Meddig tudja egy vak ember az életét a megfelelő úton vezetni?

Egy példa:

Megkérdeztek négy vakot, hogy írják le, milyen az elefánt. Az egyik az ormányát fogta meg, és azt mondta "Az elefánt az egyfajta kígyó." A második a lábát fogta meg és kijelentette: "Nem, az elefánt az egy oszlop." A harmadik megfogta a farkát, ő meg azt mondta:"Az elefánt az egy őserdei kúszónővény". Végül az utolsó a fülét tapogatta meg, s ezek után kijelentette: "Ti mindannyian bolondok vagytok. Hiszen ez egy banánlevél!"

Kinek volt igaza? Mindannyian azt hitték, hogy nekik igazuk van. De mindegyikőjük csak részigazságokat mondott, ráadásul azok is teljesen hibásak voltak. Ugyanez történik velünk a mindennapi életünk során. Olyanok vagyunk, mint a vakok, az élet értelmét egy szűk nézőpontból vizsgáljuk azt gondolván, hogy igazunk van, miközben valójában tévedünk.

Ugyan, mi itt a probléma? Kit érdekel az igazság? Ez a tipikus hozzáállás ebben a világban.

Ha úgy gondolod, óvatosan megértheted, hogy ez probléma. Ha a vak nem érti meg gyorsan, mi az az elefánt, lehet, hogy az elefánt eltapossa. Addig is vitatkozhatnak, hogy kinek van igaza, de ez mind csak időpazarlás.

Világunkban különböző véleménnyel vagyunk az értékekről, az erkölcsről, az élet céljáról, a helyes és helytelen cselekedetekről. Ez a véleménykülönbség ugyanabból fakad, mint a vak emberek esetében. És az, hogy így félreértjük a valóságot, az önpusztításhoz vezet.

Tudsz példákat hozni olyan hatékonyságra vagy tudásra a mai világban, amely valójában csak egy egyoldalú kép a valóságról, s amely végső soron nagyobb problémát eredményez, mint amit meg akarunk oldani. Adj példát az erkölcs, a természet, a vallás területéről vagy bármely más területről, amely közel áll hozzád.

1.

2.

3.

Ha nem ismerjük az igazságot, több problémát okozunk, mint amennyit megoldunk.

Hogyan javítunk a helyzeten? Hogyan tudják a vak emberink megoldani a problémát? Egy olyan személlyel kell konzultálniuk, aki lát. Akkor majd felfedezik a hibájukat, és így el tudnak jutni a helyes következtetésig.

Hasonlóan nekünk is egy felsőbbrendű, tökéletes autoritás útmutatását kell elfogadnunk, az írásokét, és így kell felfedeznünk az életet a maga valójában. A következő leckék során neked a "Bhagavad-gita úgy, ahogy van"-nal kell konzultálnod, amely évezredek óta emberek milliói számára elismert autoritás a világon és segítségedre lesz abban, hogy felfedezd saját magad és a világot. Az autoritás fogalmáról később bővebben is beszélünk.

Szánj néhány pillanatot arra, hogy leírod egy papírra a jelenlegi és a rövidtávú céljaidat úgy, ahogy éppen eszedbe jutnak. Ne gondolkozz azon, hogy ezt most érdemes felírni vagy sem, és ne szégyenld, ha valaki más olvasná őket. Ez a gyakorlatot magadban végezd. Hogy könnyebb legyen, mutatok egy listát, amely általános célokat tartalmaz

Egészségesnek lenni

Munkát találni

Pénzt keresni

Letenni a vizsgákat

Hatékonyabbnak lenni a munkámban

A munkámat egy érdekesebbre cserélni

Keményen tanulni

Keményen dolgozni

Támogatni az apámat és az anyámat

Eltartani a feleségemet és a gyereket

Elutazni nyaralni

Elmenni nyugdíjba

Elmenni Amerikába

Venni egy házat

Venni egy autót

Felnevelni a gyerekeket

Valahova máshova költözni

Barátokat szerezni

Megházasodni

Egy mozihőssé válni

Enni, inni és megházasodni

Ha vannak más céljaid is, amik itt ezen a listán nem szerepelnek, azt sorold fel ide:

Most gondolkozz el egy kicsit mélyebben és írd le, mi az életed végső célja túl a jelenlegi munkádon. Ez a te elképzelésed arról, hogy milyennek kell lennie az életednek. Mi az, amit életed végére szeretnél elérni.

1.

2.

3.

Van egyáltalán valami kapcsolat a közeli és legvégső cél között? Látsz valami kapcsolatot a célok két csoportja között?

Igen Nem

Hogy látod, neked szükséged van a rövidtávú célokon kívül más célokra?

Mely célok fontosabbak számodra, a rövid vagy a hosszú távúak?

Hogy látod, jól haladsz azoknak a céloknak a megvalósítása felé?

A végső céloknak van-e valami köze a rajtad kívülálló világhoz? Vagy csak a rövidtávú céljaidhoz hasonlítanak?

A következő napok beosztása nagyon egyszerű lesz. Nincs semmi tanulni vagy memorizálnivaló. Csak a nap folyamán újra és újra mélyebben gondolkozz el ezekről a kérdésekről és próbálj valami konkrét választ találni az élet valódi célját illetően.

Mindennapi életünk során mindannyian nagyon elfoglaltak vagyunk, de azt nem tudjuk, hogy a munkánknak van-e valami értelme. Sokkal jobban éreznénk magunkat, ha lenne egy világos elképzelésünk, merre tartunk. Itt az ideje, hogy félredobjuk a korlátozott paradigmáinkat és hozzálássunk, hogy újraépítsük a szemléletünket magasabbrendű célok kifejlesztése érdekében.

Ez a kapcsolat a Krisna-tudattal az utazásodnak a kezdete. Remélem, hogy ennek a kurzusnak a végére vissza fogod nyerni a látóképességed.

Használd a képzelőerődet és légy lelkes, hogy most magasra juss.

Néhány napnyi gondolkodás után újra határozd meg a céljaidat.

Az igazi cél, amit el szeretnék érni, az a következő:

Az elkötelezettségeim, amit vállalok, hogy elérjem a céljaimat. Milyen áldozatokat fogok hozni a célok érdekében:

jnanena tu tad ajnanam

yesam nasitam atmanah

tesam aditya vaj jnanam

prakasayati tat param

Ellenben, amikor a tudatlanságot eloszlató tudás világossággal árasztja el az embert, tudása feltár előtte mindent, ahogyan a nap is mindent beragyog nappal. Bg 5.16.

Hasonlít-e az a tudás, amit ez a vers említ ahhoz a tényekhez, amit az iskolában tanulunk? Ha nem, mit jelent a tudás ebben az esetben?

Mi a haszna ennek a tudásnak?

írta: H.H. Bhanu Swami

(folytatása hamarosan)

 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future