RSS

Sríla Prabhupáda - a páda yátra inspirálója
2007. augusztus 09.


Sríla Prabhupáda többször is indított páda-yátrát az élete során és számos bhaktát bátorított hogy ilyen típusú prédikáló programokat szervezzen. 1952-53 -ban, amikor még csak Abhayként ismerték, megszervezte a Bhakták Ligáját Jhansiban, Uttar Pradeshban. Arra ösztönözte a Jhansi lakosokat, hogy vegyenek részt a ebben a nemzetközi prédikáló mozgalomban. Az Úr Caitanyát idézte, aki azt mondta hogy Bharata-varsa (India) lakói különösen felelőssek azért, hogy az Isten-tudat szerte a világban elterjedjen. Az Úr Caitanya tanításaiból táplálkozva szakadatlanul azon fáradozott, hogy egy lelki forradalom induljon el a világban.

Csupán az első tanítványa (Acarya Prabhakar) által kísérve gyalogolt kirtant (Isten szent neveinek éneklését) vezetve Jhanasiban és szomszédságában. A csoport résztvevőinek száma fokozatosan emelkedett, míg végül már több mint 50 ember vett részt rendszeresen a zarándoklaton Isten szent neveit énekelve és Jhansi főbb templomait látogatva. Abhay sokat járt a környező falvakba prédikálni a Liga éppen elérhető tagjaival. Egyszer Acarya Prabhakárral páda-yátrára indult Chirgoanban (ami 20 mérföldnyire van Jhansitól) és a visszafelé vezető úton található öt falu mindegyikében eltöltöttek egy-egy napot. Esténként a falusaik összegyűltek és Abhay kirtant vezetett. Elmagyarázta, hogy bár ezek az egyszerű farmerek nem voltak a Bhagavad gíta vagy a Bhágavatam tudósai, képesek voltak elérni a legmagasabb rendű lelki hasznot csupán azáltal hogy részt vettek a kirtanban. Abhayt nagyon jól fogadták, sőt szinte könyörögtek neki hogy jöjjön vissza következő alkalommal is, hogy több figyelmet tudjanak rá szentelni és kellően fel tudjanak készülni a fogadására.

Az első alkalom, mikor Sríla Prabhupáda fölvetette az ökrös szekeres szankirtana ötletét, 1974 végén, Bombayban történt. A tanítványait meglepte az új ötlet. Még azt is megígérte Bhagavat dásznak és Tribhuvanáth dásznak, hogy velük tart, de végül nem valósult meg a terv. Aztán 1976 április 16-án így válaszolt egy bombayi tanulónak (Punjabi Premanandának), aki korábban egy lelkesítő levelet küldött Sríla Prabhupádának arról, hogy szeretné megszervezni a Páda-yátrát: "Ami az ajánlatodat illeti - miszerint te utaznál faluról-falura páda yátrát bemutatva -, ha fiatal indiaiak csatlakoznak hozzám, azonnal kész leszek az utazásra: faluról-falura, városról-városra járva. Ha a külföldi tanítványaim beszélnék a falusiak nyelvét, már régen elkezdtem volna ezt programot. Ha olyan fiatalemberek mint te, csatlakoznak hozzám és a külföldi tanítványaimhoz, azonnal el tudom kezdeni a páda-yátrát. Ha nagyon lelkes vagy, kérlek szerezz legalább fél tucat olyan fiatalt mint te és másik fél tucat külföldi tanítvánnyal kiegészülve már indulhattok is faluról-falura, városról városra. Nagyon nagy hatása lesz, garantálom."

Ugyanebben az évben egy fél tucat bhakta a hyderabadi farmról Hyderabadtól (Közép-Indiából) Mayapurba, Nyugat-Bengálba utazott (Kelet-India) ökrös szekéren alig három hónap alatt. Mikor megérkeztek, Prabhupáda a Sri Chandradoya Mandir kapujában fogadta őket. Nagyon lelkesen fogadta a programot és a résztvevőkről teljes elismeréssel szólt. Látva a ragyogó arcukat így szólt hozzájuk: "Természeténél fogva páda-yátra örömteli. Ez az Úr Caitanya elfoglaltsága. Személyesen az Úr Caitanya hat éven át utazott szerte Indiában."

Valamivel később Srila Prabhupáda az Új-Delhi templomba utazott és meglepődött mikor Lokanáth Szwámi Maharádzsát látta ott. Maharádzsa elvileg a Gaura-Nitaia utazó szankirtana csapattal prédikált szerte Indiában. Mikor Sríla Prabhupáda a két modern elefánt (a német Mercedes buszok) problémáiról hallott, azt mondta tanítványának, hogy cserélje le azokat védikus ökrökre és ökrös szekérrel utazzon faluról-falura, városról-városra. Mihelyst Prabhupáda kiejtette ezeket a szavakat, Maharádzsa azonnal elfogadta és elindult.

 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future