RSS

Páda-yátra 2007 - Napló 3. rész
2007. június 03.


Május 28-31.: hétfő - csütörtök.

Nehéz hét elébe néztünk, bár ezt csak a végén láttuk. Hétfőn még jól alakultak a dolgok. Pünkösd volt, amiben az a jó, hogy nincs munka, az emberek otthon pihennek, és minden akadály nélkül kijöhetnek a házaikból, hogy a harinámban gyönyörködjenek. Gondoltuk mi. De nem így történt. Előjöttek, de csak kevesen, és azok is elég óvatosan.

Kedd estére bejött a hideg is. A darnózseli iskola tornatermében aludtunk. Másnapra még az órarendet is átszervezték kicsit, és a gyerekeknek szabadtéri foglalkozást tartottak, hogy ne kelljen kora reggel elhagynunk a szállásunkat. Nem tudom, mennyire örültek a gyerekek, de kedden délelőtt barbár hideg volt. És hasonló szél. Mi egyáltalán nem örültünk, hogy reggeli után nekünk is megkezdődött a szabadtéri foglalkozás. Fáztunk, mint a vadászkutya. Ráadásul mégkisebb falvakon haladtunk keresztül, és még kevesebb emberrel találkoztunk. És borzalmasan fáztunk - de ezt már mondtam.

2004 óta minden nyár így kezdődik. Van egy eszeveszett hideg hét, ami igazán próbára teszi a kitartásunkat. Őszi hideg, tornádó, vízszintes, jeges esői ilyesmi. És általában ilyenkor vannak a legkényelmetlenebb szállások is. Nagyon büdös sportöltöző, sok mocskos klottgatyával; piszkos, lelakott művház; raktár, fékevesztett kuvaszokkal és hidegvizes fürdőkkel.

Akik ilyen napokon érkeznek hozzánk vendégségbe, és végig küzdenek velünk pár napot, azok szemében nagyon megnő az ázsiónk.

-Prabhu! Minden tiszteletem a tiétek. Hódolatom az ilyen nagy bhaktáknak. - mondják, és örülnek, hogy este már otthon szunyálnak.

Nem tudják, hogy ez nem bhaktaság kérdése. Amikor valaki nagy garral elindul egy 3 hónapos prédikáló körútra, akkor nem mehet haza 1 hét után, mert közben rájött, hogy mindenhol jó, de legjobb otthon.

De, ha már a legjobb otthon, akkor jobb megtanulni, hogy az otthon az országúton van. Vagy Srí Krisna lótusz lábának oltalmában.

Sríla Prabhupadaról írja Satsvarupa Maharaja:

"Mivel tudata abban az egyetemes küldetésben merült el, mellyel Krsna bízta meg, védelemért nem környezetéhez fordult. Számára az otthon nem téglát és fát jelentett, hanem azt, hogy minden körülmények között Krsnánál keres menedéket. Ahogy külvárosi barátainak mondta: "Mindenhol otthon vagyok", de ha Krisna nem nyújtana oltalmat, az egész világ sivár pusztasággá változna."

Csütörtökre visszajött a napsütés, és Halásziban a Duna parton szálltunk meg a sportegyesület vendégházában. A komfort érzést növelte, hogy a fürdőben volt egy automata mosógép. Amióta elromlott a centrifugánk, már nem igazán öröm a mosás. Na de itt! Bepótoltunk mindent, ami a boldogsághoz hiányzott.

 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future