RSS

Páda-yátra 2007 - Napló 1. rész
2007. május 29.


Május 25-26 péntek-szombat

Pénteken végre elindult a páda-yátra. Győr belvárosában kezdtük a harinámot fél 11 körül. MC, Linda, Tulasisalagram, és Ricsi a vasútállomáson csatlakozott a menethez. A vonatról leszállva egyenesen a harinámba álltak. Csak a sétálóutcán voltunk. 400-500 méter hosszú, de 2 óra alatt értünk végig rajta. Kakaslépés harinám. Hogy a könyvosztókat ne hagyjuk el.

Borzasztó meleg volt. Az utcai mérő 31 fokot mutatott. 1-kor megálltunk pihenni a Duna parton, az ágyúknál. Tavaly is itt pihentünk. Szeretjük a bejáratott helyeket.

Az emberek sem változtak. A nemet ugyanúgy tudják, mint tavaly.
- Hallott már a zarándok utunkról?
- Nem
- Elfogad egy szórólapot?
- Nem.
- Esetleg tud segíteni egy kis adománnyal?
- Nem.

Szombat délelőtt az egész meg volt fejelve különféle gyermeknapi játékprogramokkal. A gyerekek viszont értékelik a felvonulásunkat. Főleg, hogy szombatra mi is fel lettünk töltve gyerekekkel. Itt van velünk Robin - félig angol- az anyukája ránk bízta a hétvégére. Uddhava és Goralilla törzstagok, és most Ágoston is csatlakozott.

Komoly karaván vonult a sétálón. Elől táncolt 5 mataji. Aztán a muzsikusok, utánuk a civil ruhások, vizes ember, matajik, gyerekek léggömbbel, biciklivel, babakocsik, babakocsit tolók. Kétoldalt sankirtanosok a járókelők közé vegyülve.

A sokadalom abból adódott, hogy itt volt néhány Krisna-völgyi sankirtanos Manorama pr-val, szombat reggel pedig megérkezett Lilasuka, Gunagrahi, pestről pedig Gadagraja, Laci pr, Ildikó, Virág és Ágoston. Leugrott Abhirama is, és még Egyed Attila pr is benézett egy órácskára. A pesti retyerutya. Fel voltunk bruttósítva rendesen.

Amellett, hogy a bhakták szeretik a páda-yátrát, ez a vendégjárás annak is szólt, hogy az első két nap Sríla Sívarama Maharaja is velünk volt. Vagy mi voltunk Vele.

Szóval pihentünk egy órát az ágyúknál, és délután már Maharajaval folytattuk a kirtant. Csak rövid ideig vezette a harinámot, mert nem tudja sokáig húzni a harmóniumot, de ez a rövid kirtan is csodálatos volt. Amikor Ő énekel, akkor igazi ereje van a szent névnek; lelkesíti a bhaktákat és magával ragadja a járókelőket. A személyisége olyan sugárzó, hogy mindenki figyelmét felkelti.

A Caitanya Caritamrita azt írja:

koti-surya-sama saba - ujjvala-vara

La kabhu náhi auni ei madhura kírtana

"Sugárzásuk valóban olyan, mint napok millióinak ragyogása. És az Úr neveit sem hallottam még soha ilyen csodálatosan énekelni!"

MAGYARÁZAT: Ez jellemzi a tiszta bhaktákat, amikor énekelnek. Minden tiszta bhakta úgy ragyog, mint a napfény, és testük fényesen sugárzik. Emellett az is páratlan, ahogyan sankirtanáznak. Szép számmal akadnak olyan hivatásos énekesek, akik hangszereikkel nagyon művészien és zenei hozzáértéssel tudnak közös éneklést vezetni, de éneklésük sohasem lehet olyan vonzó, mint a tiszta bhakták együttes éneklése. Ha egy bhakta szigorúan követi a vaisnava viselkedést irányító elveket, akkor teste természetes módon vonzó ragyogást áraszt, és amikor az Úr szent neveit énekli, az mindenkire nagy hatással lesz. Az emberek minden további nélkül méltányolni fogják kirtanáját.

(Cc. Madya 11.95)

Caitanya das

 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future