RSS

Sríla Sivaráma Mahárádzsa: Meghívó a Lépni kell zarándoklatra
2007. május 27.


1994-ben a Hare Krisna mozgalom újabb arculattal gazdagodott Magyarországon. Útjára indult az ősi hagyományokon alapuló Páda-yátra, ami szó szerint "gyalogos zarándoklatot" jelent, s amit mi "Lépni kell!" zarándoklatnak neveztünk el. Az egri hívők a nyár folyamán faluról falura járnak: mindenhol a Hare Krisnát éneklik, és mindenkinek, akivel csak találkoznak, átadják a szent nevet, és bemutatják a könyveinket.

S hogy miért nevezzük "Lépni kell!" programunkat zarándoklatnak? Mert bárhol hangozzék fel Krisna szent neve, az a hely azon nyomban szent hellyé változik. Azzal tehát, hogy az Úr Caitanya jóslatát valóra váltva mindenhova elviszik Krisna szent nevét, a Krisna-hívők Magyarország minden városát és faluját megszentelik Krisna nevének hangvibrációjával, s így minden lépésük zarándokút.

Idén május 25-én indulnak el Győrből. Körülbelül 800 kilométert tesznek majd meg az országutak mentén, többek között Győr, Sopron, Kőszeg, Szombathely, Sárvár, Pápa, Keszthely, Zalaegerszeg és Nagykanizsa érintésével. A zarándoklat utolsó állomása Krisna-völgy lesz. És bármerre járnak, üzenetük mindenkihez így szól: "Énekeld a Hare Krisnát!"

Sokan megkérdezik tőlünk: "Miért tegyem, mi lesz a hatása?"

Az Úr ezeket a neveit - Hare, Krisna és Ráma - minden energiájával felruházta. Ha tehát valaki Isten nevét ismétli, a transzcendentális hang segítségével Vele teremthet kapcsolatot, s a hatása is olyan, mintha személyesen találkozna az Úrral. Az Úr Caitanya egyik csodálatos verséből megtudjuk, mit eredményez a Hare Krisna mantra éneklése:

"Minden dicsőséget az Úr Krisna szent neve éneklésének, mely megtisztítja a szív tükrét, s véget vet a szenvedésnek, amit az anyagi létezés lángoló tüze okoz! Telő hold ez, amitől minden élőlény szerencséjének fehér lótusza szirmot bont, s ez minden tudás lényege. Krisna szent nevének éneklése egyre nagyobbra dagasztja a transzcendentális gyönyör óceánját, s hűsítő sugaraival képessé tesz bennünket arra, hogy minden pillanatban megízlelhessük a tökéletes nektár ízét" (Sri Siksástaka 1.)

Kezdetben egyetlen szabályt kell csak szem előtt tartanunk: bárhogyan is, de mantráznunk kell. Később aztán, amikor már sokkal jártasabbak vagyunk a művészetében, követni kezdhetjük azokat a szabályokat, melyek elősegítik, hogy egyre tökéletesebben és hatékonyabban mondjuk a szent nevet. Mindez azonban, kedves Olvasó, csupán elmélet, aminek igazságára csak akkor deríthetsz fényt, ha magad is kipróbálod. Az Úr Caitanya és Srila Prabhupáda példáját követve ezért fűszálat veszek a számba, és alázatosan arra kérlek: "Énekeld, ismételgesd a mahá-mantrát! Legalább egy percet szánj rá mindennap." Észre fogod venni, hogy máris megváltozik az életed, s ez az a változás, amit röviden Krisna-tudatnak. A Krisna-tudat nem valami mesterséges állapotot próbál ránkkényszeríteni. Ellenkezőleg: eredeti helyzetünket akarja újra emlékezetünkbe idézni, miszerint Krisna örök, szerető szolgái vagyunk. Amikor feltárul előttünk eredeti kilétünk titka, végre visszatérhetünk az Úrhoz. Annak elégedettségéről, aki eljutott a tökéletes Krisna-tudatig, Krisna így szól:

"E szilárd helyzetben sohasem tér el az igazságtól, s ide eljutva úgy gondolja, ennél nagyobb kincsre sohasem tehet szert" (Bhagavad-gíta 6.22)

Gyere hát velünk! A "Lépni kell!" zarándoklat egész Magyarországot bejárja. Eljut a te faludba, a te városodba is, az út végén pedig Krisna vár ránk. Hozzá megyünk, hogy Vele táncolhassunk, énekelhessünk, játszhassunk. Tarts velünk, ha kedved van hozzá! Gyere, énekeld velünk a szent nevet, vásárolj Sríla Prabhupáda könyveiből, és segíts nekünk, hogy szerte Magyarországon mindenkivel megismertethessük a Krisna-tudatot.

 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future