RSS

Srila Sivarama Swami: Krisna neve minden faluba és városba eljut (2. rész)
2006. október 24.


Srila Sivarama Swami: Krisna neve minden faluba és városba eljut

(2. rész)

Hamarosan szerte Magyarországon ismertté váltak a jellegzetes ruhát és homlokukon szent jelet viselő "krisnások". És ha a megjelenésük nem keltette volna föl az emberek érdeklődését, a tradicionális agyagdobok hangjára már bizonyosan felfigyeltek. Ugyanazok a hangszerek voltak ezek, mint amelyekkel az Úr Krisna és az Úr Caitanya kísérték éneklésüket, s amelyek sohasem hiányozhatnak a sankirtanának nevezett összejövetelekről, melynek során a bhakták a Hare Krisnát éneklik.

Így történt, hogy a Krisna-tudat egész Magyarországon elterjedt: sorra nyíltak a templomok Budapesten, Pécsett, Kecskeméten, Egerben; kisebb központok alakultak Debrecenben és Szegeden, majd a Balatontól nem messze megnyitotta a kapuit Krisna-völgy, az azóta híressé vált templom, és farmközösség. Ezek a templomok nyújtanak otthont szerzeteseinknek, s itt mélyíthetik el imádatukat a hívők, akik Nógrádkövesdtől Nagypeterdig, Karcsától Jákig az ország minden részéből idesereglenek.

Röpke húsz év alatt emberek ezrei kerestek menedéket a Haré Krisna mahá-mantra éneklésénél. Vannak közöttük, akik szerzetesek lettek, a legtöbben azonban laikusként, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének világi tagjaként gyakorolják vallásukat. Éppúgy, ahogy kínaiak, amerikaiak, ausztrálok vagy indiaiak ezrei találták meg éltük értelmét Krisna szent neveinek éneklésében, a magyarok is boldogságot merítenek belőle ebben a boldogtalansággal teli világban. Íme néhány vallomás:

Simon János, szegedi nyugdíjas:

"Tavaly nyáron jutottam hozzá a Prabhupáda élete című könyvhöz. Nagyon értékes könyv, nagy hatással volt rám. Annyira, hogy egyik nap kipróbáltam a Hare Krisna mantrát. Annyira megfogott, hogy másnap is megismételtem, és harmadnap is. Idős ember vagyok, és nem gondoltam, találok még valami újat az életben, ami fontos lehet. Ez most fontos nekem, mert erőt ad a napjaimban, sokkal nyugodtabb vagyok, és úgy látom más célja is van az életnek, mint eddig gondoltam. A Krisna-tudat értékrendje, filozófiája nagyon közel áll hozzám."

Sárkány Krisztina oktatási előadó, Budapest:

"Amikor először elkezdtem rendszeresen mantrázni a szent nevet, azt vettem észre, hogy sokkal békésebb lett az életem. Másképp kezdtem látni a világot, egyre fokozódott bennem a vágy, hogy olyan emberek társaságában legyek, akiknek szintén fontos a szent név éneklése. Mára a szent név a legjobb barátom, mindig velem van, bármikor menedéket képes adni e rohanó világ nehézségeiben."

Mojzes József nyugalmazott nyomozó, Komló:

"Elvesztettem a fiamat. Más ember egy életen keresztül sem tudja feldolgozni e traumát. A szent név nagyon sokat segített abban, hogy megértsem ezt a helyzetet, és el tudjam fogadni, fel tudjam dolgozni. Segített abban, hogy tudok újra teljes értékű ember lenni, és így a mindennapokon is átsegítet. Egy ilyen terhet nem tudtam volna e nélkül és a Krisna-hívők nélkül elviselni. Egyedül nem lettem volna erre képes. Köszönöm."

1994-ben a Hare Krisna mozgalom újabb arculattal gazdagodott Magyarországon. Útjára indult az ősi hagyományokon alapuló Páda-yátra, ami szó szerint "gyalogos zarándoklatot" jelent, s amit mi "Lépni kell!" zarándoklatnak neveztünk el. Az egri hívők a nyár folyamán faluról falura járnak: mindenhol a Hare Krisnát éneklik, és mindenkinek, akivel csak találkoznak, átadják a szent nevet, és bemutatják a könyveinket.

S hogy miért nevezzük "Lépni kell!" programunkat zarándoklatnak? Mert bárhol hangozzék fel Krisna szent neve, az a hely azon nyomban szent hellyé változik. Azzal tehát, hogy az Úr Caitanya jóslatát valóra váltva mindenhova elviszik Krisna szent nevét, a Krisna-hívők Magyarország minden városát és faluját megszentelik Krisna nevének hangvibrációjával, s így minden lépésük zarándokút.

Idén május 29-én indulnak el Budapestről. Nyolcvan nap alatt 800 kilométert tesznek majd meg az országutak mentén, többek között Esztergom, Tatabánya, Győr, Pápa, Veszprém és Siófok érintésével. A zarándoklat utolsó állomása Krisna-völgy lesz. És bármerre járnak, üzenetük mindenkihez így szól: "Énekeld a Hare Krisnát!"

Sokan megkérdezik tőlünk: "Miért tegyem, mi lesz a hatása?"

Az Úr ezeket a neveit - Hare, Krisna és Ráma - minden energiájával felruházta. Ha tehát valaki Isten nevét ismétli, a transzcendentális hang segítségével Vele teremthet kapcsolatot, s a hatása is olyan, mintha személyesen találkozna az Úrral. Az Úr Caitanya egyik csodálatos verséből megtudjuk, mit eredményez a Hare Krisna mantra éneklése:

"Minden dicsőséget az Úr Krisna szent neve éneklésének, mely megtisztítja a szív tükrét, s véget vet a szenvedésnek, amit az anyagi létezés lángoló tüze okoz! Telő hold ez, amitől minden élőlény szerencséjének fehér lótusza szirmot bont, s ez minden tudás lényege. Krisna szent nevének éneklése egyre nagyobbra dagasztja a transzcendentális gyönyör óceánját, s hűsítő sugaraival képessé tesz bennünket arra, hogy minden pillanatban megízlelhessük a tökéletes nektár ízét" (Sri Siksástaka 1.)

Sok olyan kötet látott már napvilágot, ami ennek az egyetlen versnek a teológiai jelentését igyekezett megmagyarázni. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a Hare Krisna éneklésének, ismétlésének hatását.

  1. Krisna nevének ismétlése megtisztítja a szívünket az irigységtől, anyagi világba kerülésünk alapvető okától, valamint minden egyéb kedvezőtlen tulajdonságtól (vágyakozás, mohóság, düh, stb.) amire azóta szert tettünk.

  2. Azon túl, hogy megtisztítja a szívünket, ha őszintén mondjuk, Krisna neve megvéd bennünket attól, hogy az anyagi energia és azok, akik a hatása alatt állnak, újra beszennyezhessenek bennünket.

  3. Felébreszti bennünk a Krisna iránti tiszta odaadást, hiszen minden lélekben ott szunnyad a vágy, hogy Urát szolgálhassa szeretettel. Ha kitartóan ismételjük Krisna nevét, felébred bennünk az a szerető odaadás, ami a legnagyobb szerencse kapuját nyitja ki előttünk: Elnyerhetjük Krisna társaságát.

  4. Az odaadás eredményeképpen lelki tudásra tehetünk szert. A további mantrázás lehetővé teszi, hogy ez a tudás felismeréssé érjen, idővel pedig feltárulhat előttünk eredeti helyzetünk a Krisnával lehetséges öt kapcsolat egyikében.

  5. Amilyen mértékben megszabadulunk a szívünket szennyező nemkívánatos szokásoktól, olyan mértékben mélyíthetjük el odaadásunkat Krisna iránt, amilyen szilárdan gyökerezik szívünkben az odaadás, olyan mélységű felismerésekre tehetünk szert; és amilyen fényesen beragyogja a szívünket az odaadás és a tudás, olyan intenzitással ízlelhetjük meg a lelki boldogságot. Ekképp dagad egyre hatalmasabbra a boldogság óceánja.

  6. A szent név ismétlése minden feltételekhez kötött lelket megszabadít attól az illúziótól, aminek a hatása alatt saját testével és elméjével azonosítja magát. Visszahelyezi a hűsítő valóságba, ami nem más, mint hogy valamennyien örök lelki lények vagyunk.

  7. Amikor Krisna híve végül eljut a mantrázás tökéletes fokára, megízlelheti a Krisna iránti odaadás páratlan nektárját, ami mellett még a felszabadulás okozta boldogság is elveszti minden jelentőségét.

Azok akik örömmel hallották a szent név ismétlésének dicsőségét, és szeretnék maguk is kipróbálni, most minden bizonnyal azt kérdezik: "Hogyan kell mantrázni a Hare Krisnát?"

Három módja van. Az egyik, amikor halkan ismételgetjük a szent neveket, s közben egy olvasó segítségével számoljuk a kimondott mantrákat, hasonlóan ahhoz, ahogyan a római katolikusok az Üdvözlégyet imádkozzák a rózsafüzéren. A másik, amikor hangosan, zenei kísérettel énekeljük, akár egyedül, akár másokkal; a harmadik pedig, amikor nyilvános helyen, másokkal együtt énekeljük a szent nevet. Bármelyik formáját is válasszuk a mantrázásnak, az említett hét hatás közül egyik sem marad el. Azt mondják azonban, hogy a nyilvános éneklés százszorta hatékonyabb, mintha csak magunkban mondanánk a szent nevet.

Ahogy említettük, kezdetben egyetlen szabályt kell csak szem előtt tartanunk: bárhogyan is, de mantráznunk kell. Később aztán, amikor már sokkal jártasabbak vagyunk a művészetében, követni kezdhetjük azokat a szabályokat, melyek elősegítik, hogy egyre tökéletesebben és hatékonyabban mondjuk a szent nevet. Mindez azonban, kedves Olvasó, csupán elmélet, aminek igazságára csak akkor deríthetsz fényt, ha magad is kipróbálod. Az Úr Caitanya és Srila Prabhupáda példáját követve ezért fűszálat veszek a számba, és alázatosan arra kérlek: "Énekeld, ismételgesd a mahá-mantrát! Legalább egy percet szánj rá mindennap." Észre fogod venni, hogy máris megváltozik az életed, s ez az a változás, amit röviden Krisna-tudatnak. A Krisna-tudat nem valami mesterséges állapotot próbál ránkkényszeríteni. Ellenkezőleg: eredeti helyzetünket akarja újra emlékezetünkbe idézni, miszerint Krisna örök, szerető szolgái vagyunk. Amikor feltárul előttünk eredeti kilétünk titka, végre visszatérhetünk az Úrhoz. Annak elégedettségéről, aki eljutott a tökéletes Krisna-tudatig, Krisna így szól:

"E szilárd helyzetben sohasem tér el az igazságtól, s ide eljutva úgy gondolja, ennél nagyobb kincsre sohasem tehet szert" (Bhagavad-gíta 6.22)

Gyere hát velünk! A "Lépni kell!" zarándoklat egész Magyarországot bejárja. Eljut a te faludba, a te városodba is, az út végén pedig Krisna vár ránk. Hozzá megyünk, hogy Vele táncolhassunk, énekelhessünk, játszhassunk. Tarts velünk, ha kedved van hozzá! Gyere, énekeld velünk a szent nevet, vásárolj Srila Prabhupáda könyveiből, és segíts nekünk, hogy szerte Magyarországon mindenkivel megismertethessük a Krisna-tudatot.

Hare Krisna!

 
 
 
 
 
  © Magyarorszagi Krisna-tudatu Hivok Kozossege
Web design by Web4Future